PLAAT 064: Prince and the Revolution – Around The World In A Day

Onder de noemer Plaat Voor M’n Kop wekelijks op vrijdag de persoonlijke verhalen bij LP’s (en af en toe cd’s) die mijn leven gevormd hebben of die diepe indruk op me maakten. Vandaag een sleutelplaat, het 30 jaar oude Around The World In A Day.

EKNL-Plaat064
‘Open your heart, open your mind…’

Mijn muzikale doorontwikkeling begon pas echt in 1985 toen ik Around The World In A Day van Prince and the Revolution in mijn handen gedrukt kreeg. Het album verscheen 22 april 1985, deze week exact 30 jaar geleden. Ik hoorde het album zelf aan het eind van dat jaar pas voor het eerst. Maar ik herinner het nog heel goed als een cruciaal moment in mijn leven; het moment dat ik begon te beseffen dat op van die mooie grote LP’s interessantere muziek stond dan je op de radio kon horen. Aanvankelijk wel een beetje teleurgesteld in dat album, omdat alle liedjes die ik kende er niet op stonden en het een nogal raar geheel was voor een klein, tienjarig ventje.

Gele dag
Maar uiteindelijk was het juist het spannende en onbekende aan het album dat me er keer op keer weer naar terugbracht. En brengt. Met als prachtig hoogtepunt het razend knappe Condition Of The Heart, dat als een zwalkende improvisatie op piano lijkt te starten, met daar onder bijna terloopse sfeergeluiden. Vervolgens start na ruim anderhalve minuut iets wat op een intro lijkt. Waarna het liedje pas rond de twee minuten echt start en alle terloopse geluiden uit het intro ineens samenkomen. Prince begint te zingen. En pakt even later de tweede stem er ook bij. In een sterk staaltje stemacrobatiek buitelen die twee stemlagen om elkaar heen, om elkaar op gepaste momenten weer los te laten. Zingend over een meisje in Parijs, een dame uit Londen en een vrouw uit de ghetto. Over een gele dag. Over verblindende bloemetjes.

Skipmomentje
Als kind snapte ik er geen hout van de tekst en de muziek en was het beklemmende nummer een skipmomentje. Snel door naar het poppy Raspberry Beret, dat op het album volgt. Vandaar dat er een flinke kras op mijn originele LP zit, juist op Condition Of The Heart. Iets te haastig doorgepakt destijds. Bijna dertig jaar later, heb ik nog steeds geen idee waar het liedje nu precies over gaat, maar is Raspberry Beret een skipmomentje en is Condition Of The Heart inmiddels misschien wel mijn meest favoriete Prince-nummer.

Kloppend hart
Je kan zo’n nummer ook pas met enige levenservaring op zak wat beter behappen, denk ik. Ook al snap je niets van de tekst, de hartenzeer die er in doorklinkt is pijnlijk voelbaar en maakt dat het nummer voor eigen interpretatie open blijft staan en fases in je leven weerspiegelt dat je jezelf net zo voelde. Op het moment dat Prince het refrein inzet en er een hartverscheurend Ooooohoh, thinking about U driving me crazy klinkt, gaat mijn hart flink wat tandjes harder kloppen. De tweede keer dat dit klinkt en Prince (hier zonder The Revolution overigens, al zegt de LP-hoes anders) voorafgaand aan dat tweede refrein nog een aantal maal een zoveelste stemlaag aan het geheel toevoegt, barst mijn toch al overmatig kloppende hart keer op keer weer uit mijn borstkas. Zo mooi, zo krachtig… Dat het nu zelfs gebeurt als ik er alleen maar over schrijf.

[Deze tekst was eerder een inzending in een Prince-battle op het Ondergewaardeerde Liedjes-blog]

4 thoughts on “PLAAT 064: Prince and the Revolution – Around The World In A Day

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *