PLAAT 067: Prince and the Revolution – Respberry Beret

Onder de noemer Plaat Voor M’n Kop wekelijks op vrijdag de persoonlijke verhalen bij LP’s (en af en toe cd’s) die mijn leven gevormd hebben of die diepe indruk op me maakten. Vandaag de eerste single van Around The World In A Day, Raspberry Beret.

EKNL-Plaat067
‘The kind you find in a second hand store’

Het album Around The World In A Day van Prince and the Revolution is er eentje die mijn liefde voor muziek in een hogere versnelling heeft geslingerd. De eerste single Raspberry Beret heeft daar ongetwijfeld een beetje bij geholpen, vooral vanwege de vervreemdende videoclip. De track begint in de clip met een funky gitaartje dat op de album- en singleversie ontbreekt. Vervolgens schiet Prince in een lelijke kuchbui, die nu – dertig jaar later – nog steeds ongemakkelijk wegkijkt. Als klein ventje vond ik dat mateloos intrigerend. ‘Waarom was dat er niet uit geknipt?’ Nu snap ik dat het Prince was die in de tot leven gekomen Around The World In A Day-albumhoes de kijkers bewust een beetje sart.

Zaadje
Ook al kocht ik mijn eerste exemplaar veel later pas, is het vandaag (15 mei) exact 30 jaar geleden dat deze single werd uitgebracht op 7″ vinyl. De 12″ volgde enkele weken later. In verschillende werelddelen, zijn echter ook verschillende versies op de markt gebracht. De single die ik destijds als eerste in huis had (in 1986 pas uit een uitverkoopbak geplukt) had Hello als b-kantje. Later las ik in een fanclubblaadje dat er ook singles waren waar She’s Always In My Hair de b-kant was. Die had ik dan weer leren kennen via de Paisley Park 12″. Op een ontluikende muziekverzamelaar werkte deze mededeling als een rode lap op een stier. Verdorie er bleken óók nog eens verschillende 12″ mixen te zijn van beide b-kantjes. Die moest ik ook hebben. Drie decennia later is een overvolle platenkast een resultaat van de verzamelwoede waarvoor destijds het zaadje werd gepland.

1 thought on “PLAAT 067: Prince and the Revolution – Respberry Beret

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *