PLAAT 030: Nine Inch Nails – The Hand That Feeds

Onder de noemer Plaat Voor M’n Kop wekelijks op vrijdag de persoonlijke verhalen bij LP’s (en af en toe cd’s) die mijn leven gevormd hebben. Deze week het 9″ vinyl The Hand That Feeds van Nine Inch Nails.

EKNL-Plaat030
‘Will you bite the hand that feeds you? Will you stay down on your knees?’

Sinds ik in 1994 het majestueuze en aardedonkere The Downward Spiral voor het eerst hoorde, is Nine Inch Nails-frontman/brein/motor Trent Reznor een enorme held van me. Zo eentje waar ik nerveus van word, zo bleek in 2005 op het Nijmeegse festival Rockin’ Park.

Sterren in de coulissen
De line-up van dat festival was erg aangenaam dat jaar. Met op het hoofdpodium acts als Queens of The Stone Age en R.E.M. en in de tent de Suede-voortzetting The Tears, Interpol en Nine Inch Nails. Met name Interpol blijkt een smaakmaker, in de backstage verdringen de andere optredende artiesten zich om vanuit de coulissen een glimp van die band op te kunnen vangen.

Gedrang
Ik kijk vanaf de rand van de overvolle tent toe hoe Interpol een puike set neerzet en ineens schuift er een kleine man voor me langs. Het gebeurt niet vaak, maar ik ben ‘star struck’. Het is Trent Reznor. Die kon duidelijk niet meer in het gedrang naast het podium terecht (of hij had geen zin in Michael Stipe, Brett Anderson of Josh Homme om hem heen) en verkoos een plekje in het publiek. Flink wat spiermassa erbij sinds ik hem in 1999 voor het laatst live zag in het Tilburgse 013 en veel te zwart geverfd haar. Maar toch. Het was hem echt. Reznor!

Hysterische fan
Eerder die dag had ik bij een op het festival aanwezige platenhandelaar de 9″ (nine inch, snap je?) vinylversie van de single The Hand That Feeds gekocht, samen met nog wat andere muziek. Zal ik Reznor vragen om een handtekening daar op? Nee, dat is stom. Zal ik vragen om een fotootje? Nee! Dan gewoon bedanken voor de muziek die zo veel voor me betekent? Aaargh… Zit zo’n man eigenlijk wel te wachten op een volwassen vent die zichzelf degradeert tot hysterische fan? Uit pure armoede dan maar heimelijk een fotootje genomen met mijn telefoon. Van zijn rug. Daar schaam ik me negen jaar later nog steeds een beetje voor.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *