PLAAT 023: Suede – Head Music

Onder de noemer Plaat Voor M’n Kop wekelijks op vrijdag de persoonlijke verhalen bij LP’s (en af en toe cd’s) die mijn leven gevormd hebben. Deze week Head Music van Suede.

EKNL-Plaat023
‘Ah hah, it’s bigger than the universe’

De Britpop van Suede is fijn melancholisch. Minder melancholisch ben ik persoonlijk bij mijn eerste liveherinnering aan de band. Ik had er enorm naar uitgekeken om de band in 1996 in Paradiso te zien. Echter, een wisselstoring vlak voor Amsterdam Centraal gooide roet in het eten. Bijna twee uur stilgestaan en ik was al aan de late kant. Eenmaal op het station zo snel ik kon naar Paradiso gehaast, waar ik nog net ’thank you, goodnight’ hoorde.

Fanvragen
Gelukkig komt het later meer dan goed. Suede is een fenomenale live-act die keer op keer overrompelt. In 1999 mag ik voor muziekblad MUSIC minded gitarist Richard Oakes interviewen over het nieuwe album Head Music. Altijd leuk en ik weet nog een enorme fan die mij vast wel van wat goede vragen kan voorzien. In plaats van het alleen bij die vragen te laten (die voor zover ik het nog herinner echt goed waren ook), vraag ik of hij het wellicht leuk vindt om mee te gaan en die vragen zelf te stellen. Kapitale fout. Het interview loopt uit op een catastrofe.

Star struck
Richard Oakes blijkt niet in zijn beste bui. Frontman Brett Anderson zit in de kamer ernaast en de meeste journalisten laten aan Oakes duidelijk blijken dat ze eigenlijk liever de frontman hadden gesproken. De medewerker van de platenmaatschappij waarschuwt alvast voor Oakes’ bui. “Een echte fan vrolijkt hem vast op”, zeg ik nog monter. Maar de fan raakt bij aanblik van Oakes volledig ‘star struck’ en er komt geen zinnig woord meer uit zijn mond, wat voor de gênante situatie zorgt dat Oakes ook dichtslaat.

Opgetogen
Het gesprek komt nooit meer op gang en na veel hangen en wurgen staan we met een obligaat aantal quotes na afloop van het interview weer op de gang van het hotel. De meegenomen fan komt plots en onverwacht opgetogen weer terug op aarde. “Dat ging goed he?”

2 thoughts on “PLAAT 023: Suede – Head Music

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *