Het 5 Mei Concert als logistieke puzzel

Vrijdag is de nieuwe editie van EB Live, de op de live evenementen gerichte editie van Entertainment Business, verschenen. Ik schreef mee aan diverse specials. Een verhaal over Het 5 Mei Concert, lees je hier.

Het 5 Mei Concert als logistieke puzzel

Als technische partner op het gebied van evenementenproductie is The Production Factory is al vele jaren een vaste waarde in Nederland. Het bedrijf heeft de markt enorm zien veranderen, en verandert zelf continu mee om aan de steeds hoger wordende productionele eisen van een modern evenement .

“Toen we onlangs genomineerd waren voor een Dutch Live Entertainment Production Award en daar allemaal pioniers zag die veel hebben betekend voor de volwassenwording van deze branche, realiseerde me ik opeens hoe ver we ons hebben ontwikkeld in relatief korte tijd.” Gerrit Kuster, senior production manager, herinnert zich dat nog geen kwart eeuw geleden de professionaliteit nog van een heel ander niveau was. “Je had als bedrijf een paar lampen, wat geluidsboxen en podiummateriaal en daar moest je het mee doen. Totaal onvergelijkbaar met de producties die we nu draaien.”

Logistieke puzzel
The Production Factory is betrokken bij ’s lands grootste buitenfestivals, maar maakt zich in de periode tot Bevrijdingsdag op voor een van de logistiek meest uitdagende klussen. Het 5 Mei Concert aan de Amstel, traditioneel het slotstuk van de Bevrijdingsdagviering in Nederland. Een op televisie uitgezonden evenement dat dit jaar voor de twintigste maal door hen, in samenwerking met IDTV en het Nationaal Comité 4 en 5 Mei, wordt gerealiseerd. “Wat de klus uitdagend maakt, is dat we met een heel beperkte ruimte moeten werken. Bij reguliere festivals kan je doorgaans gewoon met een vrachtwagen het terrein op en alle benodigde apparatuur lossen. Aan de Amsterdamse grachten is dat onmogelijk. We hebben het zo georganiseerd dat alle apparatuur aan de rand van de stad op de marinebasis op pontons wordt geladen, daarvandaan wordt het over de grachten naar de Amstel gevaren. Een precieze operatie, waarbij je rekening moet houden met doorvaarhoogtes, maar ook met de volgorde waarop de apparatuur vervoerd wordt. Het is elk jaar een logistieke puzzel.”

Menselijke waarden
Die logistieke puzzel kan ieder jaar een stukje meer ingewikkeld worden, omdat alle betrokken partijen zo goed op elkaar zijn ingespeeld, zo stelt Kuster. “Dat heeft alles met respect over en weer te maken. Een klus als deze is niet te klaren als iedereen zich met de werkzaamheden van een ander bemoeit. Je maakt vooraf een plan en daarna werk je met zijn allen om het zo goed mogelijk uit te voeren.” Het genoemde respect gaat verder dan alleen het samenwerken met de andere partijen en toeleveranciers, zo stelt Kuster. “Uiteraard geldt dit voor elke plek waar wij aan het werk zijn, maar aan de Amstel geldt helemaal dat je heel veel rekening moet houden met de omwonenden. Die moeten zo min mogelijk last van je werkzaamheden hebben. Toch gaat het soms wel eens mis en sneuvelt er een plantenbak, of wordt een aan de gracht geparkeerde auto geschampt. We hebben met The Production Facory in de afgelopen ruim dertig jaar een enorm goede naam opgebouwd als betrouwbare, nette en eerlijke partij die hoge kwaliteit levert. Ik wil niet dat die naam door een klein akkefietje in luttele uren weer wordt afgebroken. Natuurlijk is het verzekeringswerk, maar op zulke momenten loop ik graag een stap harder door even naar een bloemenwinkel te lopen voor nieuwe planten, of door de eigenaar van een beschadigde auto een fles wijn te brengen en mijn persoonlijke verontschuldigingen aan te bieden. Die menselijke waarden staan bij ons hoog in het vaandel.”

[Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd in de mei 2015 editie van EB Live, foto © The Production Factory]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *