PLAAT 073: Ash – Girl From Mars

Onder de noemer Plaat Voor M’n Kop wekelijks op vrijdag de persoonlijke verhalen bij LP’s (en af en toe cd’s) die mijn leven gevormd hebben of die diepe indruk op me maakten. Vandaag de single Girl From Mars van Ash.

'Do you remember a time I knew a Girl From Mars?'
‘Do you remember a time I knew a Girl From Mars?’

De twintigste verjaardag van Ash’ single Girl From Mars is hier in Nederland een voetnoot (niet eens wellicht) in de muziekgeschiedenis. in het Verenigd Koninkrijk wordt er echter de komende tijd uitgebreid bij stilgestaan, onder meer met een special op BBC Radio 6 Music. Exact twintig jaar terug deze week, stond de band aan de vooravond van een (tijdelijke) grootse doorbraak.

Nuchter
De band doet hiervoor in de bloedhete zomer van 1995 de verplichte promotionele rondjes. Samen met mijn broer en dienst beste vriend reis ik op 25 juni 1995 naar Antwerpen. Laatstgenoemde is namelijk bevriend met frontman Tim Wheeler en als Ash in de buurt is, mag ik (als enige met een rijbewijs) als chauffeur fungeren. Het is mijn eerste keer sinds het behalen van mijn rijbewijs in het buitenland. In alle zenuwen op de drukke ring van Antwerpen in de avondspits, neem ik direct de allereerste afslag Antwerpen in. In een tijd voor de TomTom betekent dit vervolgens urenlang dwalen. Of tenminste, zo voelt dat destijds. We komen exact op tijd aan en het concert in de inmiddels niet meer bestaande concertzaal Pacific is vlammend. Zelfs al staat er slechts een man of tien in het publiek. De rest van de aanwezigen neemt het van het lekkere weer en blijft heerlijk in de zwoelte buiten zitten. Na de show ondervind ik de nadelen van het nuchter blijven, terwijl de band en mijn medepassagiers zich aan Belgisch bier tegoed doen en steeds joliger (lees: vervelender) worden.

Bakoven
Ash maakt de twee volgende dagen rondjes door Frankrijk, om op 28 juni 1995 in Nederland terecht te komen voor een radiosessie bij de VPRO. Die sessie vindt aan het begin van de middag plaats, in een VPRO Studio Amstel waar dan al de temperaturen tot de hoogte van een bakoven lijken opgelopen. Ash haast zich daar in nog geen 12 minuten door vier nummers heen, waar onder de in juli uitkomende nieuwe single Girl From Mars, waarna ze de rest van de dag en de avond vrij hebben. Er is namelijk verder geen pers geïnteresseerd in het Ierse trio. Ditmaal zijn wij met de trein aangehaakt en van die avond staat me twee decennia later vrijwel niets meer bij… Nog geen maand later is Girl From Mars aan de andere kant van de Noordzee geëxplodeerd en uitgegroeid tot hét frisse alternatief in de Britpop-zomer die wordt gedomineerd door de strijd tussen Oasis en Blur. Hier in Nederland flopt Girl From Mars genadeloos en is er nog steeds geen pers geïnteresseerd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *