PLAAT035: Ash – Letters From Alphabet City

Onder de noemer Plaat Voor M’n Kop wekelijks op vrijdag de persoonlijke verhalen bij LP’s (en af en toe cd’s) die mijn leven gevormd hebben. Deze week wederom geen LP of cd, maar een cassette: Ash’ Letters From Alphabet City.

EKNL-Plaat035
Letters from Alphabet City

In de jaren ’90 was Ash een opkomend Iers bandje, dat met de debuut-EP Trailer uit 1994 en het echte debuut 1977 uit 1996 hoge ogen gooide.

Kraanwater
De beste vriend van mijn broer was tijdens een vakantie bevriend geraakt met frontman Tim Wheeler nog voor er überhaupt ook maar sprake was van enig succes. Via hem werden mijn broer en ik al vroeg in aanraking gebracht met Ash en democassettes als Solar Happy en Shed, die ze rondstuurden. Uiteindelijk dronken we samen met hen in november 1994 tijdens London Calling in Paradiso de volledige koelkast in de kleedkamer leeg. Dolle boel. Hoofdact Dodgy vond het minder grappig, toen ze na afloop van hun set een compleet geplunderde koelkast troffen en er niets dan kraanwater restte…

A tot Z
Bijna 20 jaar later is Ash weggezakt in de marge. De belofte werd na het met name in het Verenigd Koninkrijk grote succes van 1977 nooit echt waargemaakt. De band is inmiddels ook gestopt met het opnemen van albums en focust zich op losse tracks. Dat leidde tot het project The A-Z Series, een serie van singles.

Gammel bandje
Vorige week was het international Cassette Store Day, een soort tegenreactie van muziekwinkels en bands die Record Store Day te commercieel vinden worden. Natuurlijk is het concept cassette vooral ludiek, maar Ash is er op ingesprongen en heeft er wel wat van gemaakt. Letters From Alphabet City verzamelt de 15 beste tracks uit The A-Z Series in een op Space Invaders geïnspireerde hoes gestoken bandje. Voor slechts een paar pond vond ik het een geinige aanschaf. Het maakt het cirkeltje ook mooi rond om de band die ik via cassette heb leren kennen weer eens op dat gammele medium te beluisteren.

Archiefknipsel:
Voor het magazine Smilin’ Ears schreef ik in 1998 de rubriek ‘Rare Tape Round Up’ vol, waarin ik over zeldzame cassettebandjes schreef. Hier het stuk dat ik destijds over Ash schreef:
EKNL-Plaat035-smilinears

1 thought on “PLAAT035: Ash – Letters From Alphabet City

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *