PLAAT 050: Phil Collins – No Jacket Required

Onder de noemer Plaat Voor M’n Kop wekelijks op vrijdag de persoonlijke verhalen bij LP’s (en af en toe cd’s) die mijn leven gevormd hebben. Deze week de No Jacket Required van Phil Collins.

EKNL-Plaat050
‘Take that look of worry, I’m an ordinary man’

Het is 1990 op de HAVO van het Zandevelt College in ‘s Gravenzande. De nieuwe lerares muziek (de oude leraar is weggepest door diverse klassen, zielig als je daar als volwassene aan terugdenkt) vraagt de klas om als laatste opdracht voor de vakantie een werkstuk te maken over zijn of haar favoriete artiest. Iedere leerling moet hardop zijn keuze kenbaar maken, zodat de rest van de klas weet dat die artiest vergeven is. Nog enigszins high van de totaal verregende show van Prince die ik het weekend daarvoor in de Rotterdamse Kuip zag, weet ik het wel. Ook zonder die show had ik het wel geweten, waarschijnlijk. Alleen… ik zit achterin de klas. En er wordt van vooraf genoteerd.

Gemene grijns
De bekende 80’s namen vliegen er als eerste uit. Madonna, Queen, Michael Jackson, Bruce Springsteen, Guns ‘n Roses. Prince blijft lang liggen, maar een rij voor ik aan de beurt ben, gooit een klasgenoot ‘m er uit. Verdorie! Ik zie nog de gemene grijns voor me, hij wist dat ik dat zou willen. Uiteindelijk komt de lerares bij mij uit. Mijn hoofd ratelt. Heb geen alternatief bedacht en in alle ellende roep ik Phil Collins. Godsamme. Phil Collins!

Serieus?
Wat moet ik daar nou mee? De reflex komt voort uit het feit dat ik eigenlijk net had ontdekt dat Sussudio van de olijke Brit eigenlijk wel verdacht veel op 1999 van Prince lijkt. Verder heb ik op dat moment niet zo veel met zijn werk, dat komt later pas als ik met terugwerkende kracht Genesis ontdek. Om toch maar iets van voorbereiding te doen, koop ik vervolgens niet het destijds actuele album …But Seriously, maar het oudje No Jacket Required waar dat Sussudio op stond, tegelijk met een louter uit quotes opgebouwde biografie. Weg spaargeld. Nog nooit zo pissig geweest om een opdracht, omdat ik helemaal niet over Collins wou schrijven. Maar ik ben vastbesloten om met het allerbeste werkstuk ooit te komen en merk al werkend dat ik verdacht veel lol heb in het verzamelen van informatie en het daarmee opbouwen van eigen werk. Zelfs al vind ik de artiest in kwestie niet zo interessant. Het zal toch niet zo zijn dat hier de kiem voor mijn latere werk is gelegd? Phil Collins… Seriously?

1 thought on “PLAAT 050: Phil Collins – No Jacket Required

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *