Karsu: ‘Ineens ben ik mainstream geworden’

Al jaren timmert Karsu succesvol aan de weg. De klassiek geschoolde pianiste heeft overal ter wereld opgetreden – van Amerika en Turkije tot Indonesië en Engeland – en won in 2016 de Edison Jazzism Publieksprijs. Haar doorbraak bij het grote publiek kwam echter door haar deelname aan het meest recente seizoen van Beste Zangers. Op zaterdag 22 januari geeft ze een (streaming) optreden tijdens Eurosonic Noorderslag en onlangs ik haar voor Entertainment Business.

Met tientallen miljoenen streams van nummers als Jest Oldu, Siyah, Birak Beni Böyle en Sonunda, heeft Karsu (Karsu Dönmez, 1990) al jaren een bewezen groot publiek, wat zich buiten de coronatijd al vertaald heeft naar succesvolle tours in binnen- en buitenland. Door haar deelname aan Beste Zangers zijn daar hits als Je Suis Malade (met Belle Perez) en Hijo De La Luna bijgekomen.

Karsu: “In Nederland willen mensen hun artiesten graag in hokjes onderbrengen. Dat is met mijn werk altijd wat lastig geweest omdat het al zo breed ging. Dus zat ik jarenlang in voor veel mensen ‘moeilijke’ hokjes als ‘jazz’ en ‘Turks’. Door mee te doen aan dat programma, hebben mensen gezien dat mijn muziek juist heel toegankelijk is. Ineens ben ik ‘mainstream’ geworden. Je zag het afgelopen jaar in de statistieken van Spotify ook niet alleen een groei in aantal streams, maar ook een heel andere spreiding. Ineens zie je mensen je muziek spelen op plekken waar ik nog nooit van gehoord had. De toegenomen interesse is ook af te leiden uit de kaartverkoop voor optredens. Jarenlang hebben we gewerkt om op het punt te komen dat we een tour langs de grotere zalen konden doen. Die tour stond al gepland en is nu door de coronamaatregelen deels verplaatst naar 2022, maar door dat tv-programma zag je de vraag naar tickets ineens boven verwachting snel gaan.”

“Ineens zie je mensen je muziek spelen op plekken waar ik nog nooit van gehoord had”

Succesvol album
Karsu heeft haar carrière eigenhandig opgebouwd door complete controle te houden. Ze heeft haar eigen platenlabel (SuMusic), wordt gemanaged door haar moeder en vaart creatief volledig op eigen inzicht, wars van trends. “In alle eerlijkheid had ik zelf nog nooit een aflevering van Beste Zangers gezien. Mijn moeder is echter een groot liefhebber van het programma. Dus toen het aanbod kwam, was zij het vooral die zei ‘Dat moet je doen!’ Enerzijds vanuit haar rol als manager, maar ik denk vooral ook als fan van het programma. Als ik het zelf echter niet leuk had gevonden, had ik het niet gedaan. Het fijne was dat de productie je als artiest enorm in je waarde laat en dus de vrijheid geeft om zelf arrangementen te maken en liedjes te kiezen. Zo kun je de deelname aan het programma enorm eigen maken.”

“Het fijne was dat Beste Zangers je als artiest enorm in je waarde laat”

Er worden al jaren compilatiealbums uitgebracht met liedjes zoals die in het programma zijn opgevoerd. Karsu is echter de eerste artiest die rondom Beste Zangers een heel album heeft uitgebracht, waarop al haar bijdragen aan het programma zijn verzameld. “Juist door die eigen inbreng, denk ik dat we ook een mooi creatief statement hebben kunnen maken met dit album en kunnen we ook direct de grote groep nieuwe geïnteresseerden in mijn muziek bedienen. Zowel de streamingcijfers als de fysieke verkoop van de cd gaan heel goed.”

Durven doorgaan
Eigenlijk stond voor Karsu in november en december een tour gepland langs de grotere Nederlandse popzalen. De coronamaatregelen gooiden echte roet in het eten. Hoewel enkele optredens daadwerkelijk plaats konden vinden in een gewijzigde setting (bijvoorbeeld TivoliVredenburg en de Oosterpoort), werden de meeste shows verplaatst. “Voor de tournees geldt dat we, net als met de albums, een groot deel van de productie zelf doen. Ik heb in de loop van tijd een geweldig team om mij heen verzameld, waar ik fijn mee samenwerk. Mijn bandleden zijn mij dierbaar. Daarom is aanwezig zijn op Eurosonic Noorderslag voor mij zo belangrijk en ben ik zo blij dat ik eindelijk een uitnodiging heb om er te spelen en ik daar mijn muziek kan laten zien en horen. Of het nu direct met de zichtbaarheid van Beste Zangers te maken heeft, dat weet ik niet. Maar het feit is wel dat er door deelname aan zo’n goed bekeken programma ineens allerlei deuren opengaan en zich een heel groot publiek aandient. Dat is heel bijzonder om mee te maken.”

[dit artikel verscheen oorspronkelijk in het december/januari-nummer 2021/2022 van Entertainment Business, foto door Ruud Janssen]