Artiestenbio Suzan & Freek

Vandaag verschijnt het debuutalbum van Suzan & Freek. Het album heet Gedeeld Door Ons en wordt gepresenteerd in de Geertekerk in Utrecht. In opdracht van Sony Music schreef ik vanuit buro33 hun nieuwe artiestenbio.

SUZAN & FREEK GEDEELD DOOR ONS

‘Gedeeld Door Ons’ – release 26 september 2019 (Sony Music)

Met hun tien eigen liedjes tellende debuutalbum Gedeeld Door Ons tonen Suzan & Freek aan dat ze muzikaal niet voor één gat te vangen zijn. Uiteraard ontbreekt de doorbraakhit Als Het Avond Is niet. De overige negen liedjes nummers hebben ook elk een heel eigen en origineel geluid. Op het debuutalbum laten Suzan & Freek de volledige muzikale bandbreedte horen waarin zij zich volkomen op hun gemak bewegen. 

Hoewel de carrière van Suzan & Freek voor velen ogenschijnlijk uit het niets ontstaan lijkt, timmeren ze al lang aan de weg. Het tweetal vindt elkaar op de middelbare school, waar de liefde voor muziek uitmondt in de liefde voor elkaar. Muziek blijft hun passie en als hobby loopt dat gaandeweg behoorlijk uit de hand. Waar Suzan & Freek eerst voornamelijk in en om thuisbasis de Achterhoek spelen, komen de aanvragen puur op basis van de ‘buzz’ die hun optredens veroorzaakt op een gegeven moment uit het hele land. Werk en opleiding brengen het tweetal uiteindelijk richting de Randstad. Ook hier blijft muziek in eerste instantie een hobby. Onder de noemer ‘De Minuut’ posten zij filmpjes op Facebook, waarin eigen versies van bekende hits worden gespeeld. Dat slaat enorm aan en er ontstaat een fanbasis. De grootste kracht blijkt de manier waarop Suzan & Freek liedjes herkenbaar houden, maar ondertussen volledig naar hun eigen hand zetten. Voor ze het weten doen ze een uitverkochte clubtour en is hun ster rijzende, zonder dat ze überhaupt eigen materiaal hebben.


Debuutsingle Als Het Avond Is verandert alles. Het eerste ‘eigen’ nummer nestelt zich langzaam maar zeker in de harten van de luisteraars, stijgt naar de nummer één positie in zowel de Top 40 als de Mega Top 50 en is inmiddels een ware Nederpopklassieker. Een succes dat de inhoud van het debuutalbum danig heeft beïnvloed, zo stelt Freek. “Het maandenlange succes heeft ons de tijd geven om heel weloverwogen aan onze nieuwe muziek te werken. Er hoefde niet meteen een nieuwe single te komen, we hadden de rust om samen met producer Arno Krabman een zo divers mogelijk album te maken. Uit die rust kwam ook de keus om op ons debuut geen enkele cover te zetten. Gedeeld Door Ons bevat een verzameling eigen liedjes die heel goed laten horen wie we zijn en waar we voor staan.”


Gedeeld Door Ons
 laveert moeiteloos en speels langs een keur aan stijlen. Van Franse- en hiphopinvloeden op tweede single Blauwe Dag, tot disco en funk op Deze Is Voor Mij, de pop van Nog Even Dit en Neem Me Mee of juist luisterlied op het ingetogen Lied Voor Niemand Anders. Zonder dat de diversiteit ook maar een seconde geforceerd aanvoelt. “Wie ons alleen van Als Het Avond Is kent, zal verrast zijn. Wie ons al langer volgt weet van hoeveel stijlen we houden en hoe we daar altijd een eigen draai aan geven”, aldus Suzan. Freek voegt toe dat dit een rechtstreeks gevolg is van de covers die ze in het verleden opnamen. “Wij hebben toen al altijd als uitgangspunt gehad dat we vooral als Suzan & Freek wilden klinken, welke liedjes we ook opnamen. Die gedachte was ook leidend bij het schrijven van de liedjes op Gedeeld Door Ons.”


Sommige liedjes op Gedeeld Door Ons zijn al live gespeeld om de reactie van het publiek te peilen, andere bleven tot het album af was onder de pet. De tien liedjes worden als een geheel gepresenteerd. “Dat moment is toch wel even spannend, want je geeft jezelf in één keer enorm bloot”, zo stelt Suzan. “Tegelijk zouden we niet anders willen. Dit is wie wij zijn, deze liedjes zijn puur en komen uit ons hart. Ik heb in alle eerlijkheid liever geen hits, dan dat ik liedjes moet zingen waar ik niet volledig achter sta.” Met de liedjes van Gedeeld Door Ons op zak, gaan Suzan & Freek in het najaar van 2019 het theater in. Freek: “We beseffen ons dagelijks hoe bijzonder het is dat we in deze positie terecht zijn gekomen. Een jaar geleden hadden we alle twee nog een andere baan en deden we muziek ‘erbij’. Nu verkoopt onze clubtour binnen no-time uit, staan we op festivals als Paaspop en Concert at SEA, gaan we een uitgebreide theatertour doen en hebben we een debuutalbum om te laten horen. Er is enorm veel veranderd en in die orkaan is het tussen ons gewoon hetzelfde gebleven. Gedeeld Door Ons is een album waar we enorm trots op zijn. We kunnen niet wachten om het aan de wereld te laten horen.”