Artiestenbio Luka

Deze week verschijnt het album First Steps Of Letting Go van Luka. Namens buro33 schreef ik in opdracht van haar management Soepermarkt de nieuwe artiestenbio voor deze vanuit Rotterdam opererende singer-songwriter.

LUKA
First Steps Of Letting Go

Met de tien imposante liedjes die albumdebuut ‘First Steps Of Letting Go’ vormen, zet Luka enorme stappen vooruit. Terwijl het proces naar het album toe juist in het teken stond van bewust enkele stappen terug doen. In dat proces heeft Luka een open, eerlijk, avontuurlijk en vooral heel eigen geluid gecreëerd.

Als er iets is wat geboren artiesten onderscheidt van hen die alleen maar bekendheid nastreven, is het de bijna roekeloos te noemen drang naar creatieve vernieuwing. Het is niet de makkelijkste weg die zij kiezen, maar wel veruit de meest interessante en oprechte. Wie de carrière van Lisa Lukaszczyk bekijkt, kan niet anders dan concluderen dat zij zo’n authentiek talent is dat haar eigen muzikale universum aan het schapen is. Geboren in Kaapstad en wonend en werkend vanuit in Rotterdam, timmert de singer-songwriter al geruime tijd onder de naam Luka aan de weg. De EP ‘Welcome, Generation Everything’ zette haar in 2018 op de kaart, de spraakmakende optredens als duo met drummer Joost Wesseling deden de rest. Optredens in zalen en op festivals door heel Europa volgden. Onderwijl bleek het in de alsmaar voortdenderende (muziek)wereld lastig om niet te worden verzwolgen door wat sommigen ‘succes’ noemen. “We leven in een tijd waar alles meetbaar is en definiëren ons succes op basis van cijfers. Iedereen lijkt vooral bezig te zijn met hoe ze gezien worden, in plaats van te delen hoe ze zich echt voelen. De beslissing om op de rem te trappen en hier niet meer in mee te gaan, is letterlijk de basis voor wat uiteindelijk ‘First Steps Of Letting Go’ is geworden.”

‘First Steps of Letting Go’ – release 9 oktober 2020 (Snowstar Records)

Albumopener ‘Lost Today/Found Tomorrow’ is vanuit die gedachte bijna een pamflet te noemen voor het proces van het loslaten. “Mijn generatie is opgevoed met de illusie van een maakbaar leven. ‘Als je maar hard genoeg werkt, kan je alles bereiken en worden.’ Het resultaat is enerzijds dat een burn-out op jonge leeftijd al heel normaal wordt gevonden. Zelf heb ik daar ook mee te kampen gehad. Anderzijds is iedereen zo bezig met het nastreven van doelen, dat we vergeten in het nu te leven. Terwijl het zo waardevol is om te leven in het moment, te genieten van het avontuur van het niet weten wat er gaat gebeuren.” Zo avontuurlijk laat het album zich ook beluisteren. ‘First Steps Of Letting Go’ laveert van verstilde elektronica richting pakkende indiepop en slaat tussendoor allerlei spannende muzikale zijstraatjes in. Nummers veranderen van gedaante naar mate ze vorderen. In een wereld die gedreven lijkt te worden door losse tracks op playlists, zit de kracht van het albumdebuut van Luka in het volledig ondergaan van de tien liedjes. Stuk voor stuk kunnen ze goed op zichzelf staan, maar als geheel wint het werk op ‘First Steps Of Letting Go’ alleen maar aan kracht. De zelfreflectie van de uitvoerende, fungeert op het albumdebuut van Luka als een spiegel voor de luisteraar. “Ik hoop dat het mensen inspireert om eens te gaan zitten en niets anders te doen dan luisteren. Als je jezelf minder laat leiden door je omgeving, waar je van alles denkt te moeten, en meer beweegt vanuit een intrinsieke motivatie, kan je open blijven staan voor de dingen die je echt belangrijk vindt.”

Veel inspiratie kwam uit de toevlucht die Lisa heeft genomen tot meditatie. “Meditatie heeft mij geleerd om in het moment te blijven en daardoor heb ik heel intuïtief kunnen werken. Meer vanuit het hart dan vanuit het hoofd. Het proces van loslaten en op een plek komen zonder oordeel, was het startpunt voor het maken van dit album. Zo zijn liedjes bijvoorbeeld door improvisatie tot stand gekomen, om zo ‘het moment’ te vangen. Meditatieoefeningen zijn gebaseerd op repetitie en dat heb ik thematisch subtiel terug laten komen op ‘First Steps Of Letting Go’. Wie goed luistert hoort zowel muzikaal als tekstueel repetitieve thema’s, waardoor bijvoorbeeld afsluiter ‘Anywhere’ de cirkel met ‘Lost Today/Found Tomorrow’ weer rond maakt.”

Het proces van loslaten en vertrouwen op intuïtie, kon breder worden getrokken door samenwerkingen aan te gaan en anderen in dat proces mee te nemen. De creatieve basis werd gevormd door Lisa en Wannes Salomé. Op het album werkte Lisa verder met vaste drummer Joost Wesseling, maar bijvoorbeeld ook met Yori Swart (de single ‘Tiptoe’), ZES (de singles ‘Lost Today/Found Tomorrow’ en ‘Numbers’), Mark Schilders (‘Frist Steps’) en gitarist Silvan van der Zwaag (‘Nightcap’). Wannes Salomé produceerde het door Sam Jones in Wisseloord Studios opgenomen album. Het gros van de medewerkers komt uit Rotterdam, maar Lisa Lukaszczyk vindt het lastig om van een ‘scene’ te spreken. “Je hebt in Rotterdam niet echt één plek waar iedereen bij elkaar komt. Wel heb je gelijkgestemden die verspreid over de hele stad zitten en elkaar weten te vinden. Dit is een groep creatieve mensen waarmee ik graag muziek maak.”

“In een maatschappij die veel van ons vraagt, zie ik bij veel mensen een worsteling. Men weet niet hoe ze uit die tredmolen kunnen stappen, of durven dat niet. Ondertussen verliezen ze zichzelf. Uiteraard heb ik alle wijsheid niet in pacht en ik ben ik er zelf ook nog lang niet. Het zijn letterlijk ‘First Steps’ die je nu hoort. Maar als dat mensen kan inspireren om een stapje terug te doen, meer te luisteren naar de stem van binnen in plaats van de invloeden van buiten en zo te komen tot wat voor hen van waarde is in het leven, dan is dit album voor mij een succes.”

‘First Steps Of Letting Go’ is verschenen via Snowstar Records