Starsailor zeilt rustig verder

Komend weekend strijkt Starsailor voor een exclusieve show op het Europese vasteland in Nederland neer. Voor het festivalmagazine van Westerpop en voor Written In Music sprak ik met bassist James ‘Stel’ Stelfox, die de bandreünie als een van meerdere lopende projecten ziet.

Starsailor zeilt rustig verder

De Britse band Starsailor had begin deze eeuw de wind in de zeilen. Hits met nummers als Good Souls, Alcoholic, Silence Is Easy en In The Crossfire, spelen voor een bomvolle ArenA (openend voor de Stones) en op Pinkpop en Lowlands. Maar de creatieve koek was even op. Na een time-out van enkele jaren, is de band nu weer op ogenschijnlijk volle sterkte terug. Al lijkt het als we bassist James ‘Stel’ Stelfox spreken dat het eerder een project is dat voor pure lol bestaat, dan dat nog een langdurige carrière wordt nagestreefd.

Jullie spelen zaterdag op Westerpop in Delft, de enige enige show op het Europese vasteland deze zomer. Waarom zo’n beperkte speellijst?
“We zijn even weggeweest als band. In die vijf jaar ‘pauze’ hebben we allemaal andere projecten opgepakt. Sinds 2014 zijn we weer gezamenlijk verdergegaan, vorig jaar verscheen een nieuw album genaamd All This Life en toen hebben we meer shows gedaan in Europa. Dus het is niet zo dat we het continent negeren. Maar dat we weer als Starsailor optreden, betekent niet dat we allemaal onze andere projecten die we in de Starsailor-loze jaren hebben opgepakt direct weer lieten vallen. Zo speel ik bijvoorbeeld ook nog bas in Spiritualized, andere bandleden hebben ook elk hun bands of projecten. Dat betekent dat we onze agenda’s heel strak moeten plannen om überhaupt een tournee voor elkaar te krijgen en dit is precies wat deze zomer past voor iedereen.”

Als het allemaal zo strak gepland moet worden, is het spelen dan nog wel leuk?
“Absoluut! Juist omdat we elkaar niet vaak zien en we wel een hechte vriendengroep zijn, zijn optredens speciaal. Als we samen spelen, hebben we er ook enorm veel zin in. Het wordt op deze manier nooit een sleur of een ‘moetje’ en dat houdt het gezond wat mij betreft.”

Denken jullie al na over een opvolger voor All This Life?
“Als ik heel eerlijk ben is dat niet iets waar we actief mee bezig zijn. We zijn heel trots op het album en we zijn er nog niet op uitgekeken. Voor ons als band was het belangrijk om na de terugkeer en Greatest Hits tournee die volgde ook weer een artistiek statement te kunnen maken. Dat is gelukt, het album is goed ontvangen, door zowel de pers als het publiek. Maar in alle eerlijkheid durf ik niet te zeggen of het nu een eerste stap de toekomst in, of een afronding van een periode is. De wereld is ook zo veranderd, is het in deze streamingtijden nog wel zinvol om albums te maken? Kunnen we niet beter focussen op losse singles of EP’s? Daar hebben we het als band niet over gehad en ik heb het idee dat iedereen die beslissing voor zich uitschuift.”

Geen langetermijnplannen dus?
“Gelukkig niet, het vrijblijvende houdt ons nu bij elkaar. We hebben veel plezier en zien wel waar de toekomst ons brengt.”

De show in Delft heeft een vrij uniek karakter, kunnen de bezoekers nog iets speciaals verwachten?
“Het is in eerste instantie natuurlijk gewoon en optreden. Het publiek kan alle hits verwachten, aangevuld met werk van All This Life. Maar we nemen naar Westerpop ook een gast mee. Gitarist Andy Dunlop van Travis zal de show in Delft met ons meespelen. Zoals i net al zei, wij zijn als band een hechte vriendenclub. Maar in de loop der jaren hebben we ook heel sterke vriendschapsbanden opgebouwd met andere bands die gelijktijdig met Starsailor op zijn gekomen, zoals Embrace en Travis. Zoals et optreden voor ons een feestje is, is dat ook voor hen het geval en waar mogelijk nemen we elkaar me op pad. Muzikale vriendschap is een groot goed, dus het is te gek dat Andy meedoet!”

Jullie hebben op Lowlands gespeeld, op Pinkpop, op Bospop, voor een volle ArenA met de Stones… hoe zou je het Nederlandse publiek omschrijven?
“Zonder te willen slijmen, we hebben een klik met het Nederlandse publiek. Ook als we in meer intieme zaaltjes spelen, zoals vorig jaar in De Melkweg of in muziekwinkel Concerto, gebeurt er ‘iets’. Dat gebeurt elders minder snel. Wellicht komt dat omdat jullie goed Engels spreken, of net zo goed kunnen drinken als wij Britten. Nederland was het eerste land buiten het Verenigd Koninkrijk waar Starsailor succes begon te krijgen en daarom blijven we graag terugkomen.”

Doordat jullie behalve in het Verenigd Koninkrijk deze zomer nergens anders in Europa spelen, zie je op sociale media veel fans uit andere landen die speciaal voor jullie naar Delft willen afreizen. Dus die liefde gaat wel breder.
“Echt waar? Fantastisch! Ik zei net hoe belangrijk vriendschap is, misschien moeten we ook concluderen dat we een vriendschapsband met onze fans hebben opgebouwd. Het voelt heel bijzonder dat de muziek die je maakt mensen blijft raken en vergroeit met de levens van mensen die je helemaal niet kent. Daar doen we het voor en hen willen we steeds de best mogelijke show geven. Mocht Engeland de middag voor ons optreden de kwartfinales winnen tijdens het WK voetbal, wordt het extra speciaal. Dat beloof ik!”

Starsailor speelt zaterdag 7 juli om 21:25 uur op Westerpop in Delft, entree is gratis.