TV Krant: The Hunger Games – Mockingjay pt. 1

Categorieën Portfolio

Deze week in TV Krant mijn verhaal over The Hunger Games: Mockingjay – part 1, de derde film in de The Hunger Games-reeks.

The Hunger Games
“Vuur brandt feller in de duisternis”

De toch al grimmige reeks The Hunger Games-films, gaat emotioneel met de aanloop naar de finale verder de diepte in en laat zien wat oorlog, moord, angst en wanhoop met mensen kunnen doen. Zware kost voor iets dat als ‘jeugdfilm’ verpakt wordt.

EKNL-Hungergames-coverIn de The Hunger Games-verhalen heeft zich in een postapocalyptische wereld Panem gevormd, een uit diverse districten bestaande staat. Elk district heeft een andere welvaartsvorm (vergelijkbaar met het Indiase kastenstelsel). Als maatregel om het volk rustig (lees: onderdrukt) te houden, heeft het welvarende eerste district de zogenaamde Hongerspelen in het leven geroepen. Twaalf districten moeten jaarlijks een jongen en een meisje in de leeftijd 12 tot 18 jaar uitleveren die elkaar tot de dood er op volgt moeten bevechten in een van de buitenwereld afgesloten en met camera’s gevulde arena. Heel Panem, en met name het welvarendste deel, is in de ban van deze bloederige versie van Utopia. In de The Hunger Games-verhalen staat er één strijdster op die het hele systeem omver gooit.

Klein en overweldigd
“Het zijn hele krachtige verhalen, in essentie zelfs politiek. Het stelt vragen over hoe je als burger om moet gaan met de wereld waarin je geboren wordt en wie je bent binnen zo’n systeem. Dat is enorm fascinerend”, aldus actrice Julianne Moore, die in deze derde The Hunger Games-film rebellenleider Coin speelt. Dat laatste vindt acteur Donald Sutherland ook, hij speelt dictator Snow in de filmreeks. “Geen enkele andere jeugdserie heeft zo’n enorm belangrijke politieke boodschap en ik vind het fijn dat veel mensen dit weten te waarderen.” Acteur Josh Hutcherson vindt dat de kracht van de verhalen is dat het aantoont dat één ogenschijnlijk onbelangrijk persoon een verschil kan maken. “Dat hebben we natuurlijk al veel vaker gezien in epische filmseries, zoals The Lord Of The Rings en Harry Potter. We leven met zijn allen in een tijd waarin je jezelf klein en overweldigd kan voelen door alle grootse en ongrijpbare dingen die er in de wereld gebeuren. Een verhaal waarin een normaal iemand met vallen en opstaan verandering brengt, kan inspirerend werken.”

Wantrouwig
Julianne Moore werd door haar lezende kinderen op de boeken gewezen en werd dusdanig gegrepen dat ze een rol móést hebben in een van de films. “Ik denk dat deze verhalen zo veel bijval hebben gekregen omdat hoofdpersoon Katniss een écht persoon is, met een zwalkend moreel kompas. Ze weet niet altijd wat het juiste is om te doen, ze reageert impulsief. Dat maakt haar menselijk.” Daar er niet zo heel veel volwassen vrouwenrollen in het verhaal beschikbaar zijn, moest het wel de rol van rebellenleidster Coin worden. Grappig genoeg een rol waarvoor Jodie Foster werd overwogen. Moore nam in Hannibal, het vervolg op The Silence Of The Lambs, ook al eens de rol van Foster over en deed dat nu dus weer. Het is tevens de vierde film waarin ze met acteur Philip Seymour Hoffman werkt en omdat er nog en vervolg komt technisch gezien niet de laatste. Terwijl het wel de laatste keer is dat ze samenwerkten. Hoffman overleed begin dit jaar echter onder tragische omstandigheden, met nog een week aan opnames te gaan. Zijn rol wordt in het laatste deel van de filmreeks met archiefbeeld en digitale technieken compleet gemaakt.

Brandend vuur
Onderliggende boodschap in de The Hunger Games-films en deze nieuwe in het bijzonder is er een van rebellie, van het iets durven doen aan een politiek systeem dat niet werkt. Ondanks de onvermijdelijke offers die je daarvoor als mens moet brengen. Een veel gebruikte kreet in alle tot nu toe verschenen marketinguitingen was ‘fire burns brighter in the darkness’, ofwel ‘vuur brandt feller in de duisternis’. The Hunger Games-auteur Suzanne Collins meent dat we in een duistere wereld wonen en hoopt daadwerkelijk een vuurtje te ontsteken bij de jongere generatie. “Panem is een metafoor voor de wereld zoals deze nu is en ik hoop dat mensen gaan nadenken over het feit dat mensen in armere delen van de wereld worden uitgebuit voor de luxe van een ander deel van de wereld. Het is belangrijk dat de jeugd nadenkt over zijn plek in de wereld en de toekomst van de mensheid, want zij zijn daar straks verantwoordelijk voor en zoals het nu is, houdt het zeker geen stand.”

The Hunger Games: Mockingjay – part 1

In het tweede deel van de tot vier delen opgerekte The Hunger Games-trilogie was te zien hoe Katniss Everdeen (Jennifer Lawrence) door haar onverzettelijkheid en strijdlust in de arena van de Hongerspelen uitgroeide tot een symbool van verzet in het goeddeels onderdrukte Panem. Tegen het eind van de film wordt zij uit de arena gered en komt ze in de ondergrondse rebellenstaat District 13 terecht, waar men zich klaar maakt voor een vrijheidsstrijd. The Hunger Games: Mockingjay – part 1 sluit direct op het vorige deel aan en laat zien hoe Katniss en consorten een revolutie voorbereiden, terwijl haar partner Peeta (Josh Hutcherson) in het Capitool van Panem wordt gemarteld, gehersenspoeld en tegen zijn vrienden wordt opgezet. Onderwijl speelt ook de rebellenleider, president Coin (Julianne Moore) een niet zo zuiver spelletje als iedereen zich opmaakt voor een laatste en allesbepalende strijd om de vrijheid van de mensen in alle districten in Panem. Die strijd zal echter pas over een jaar in de bioscoop te zien zijn in The Hunger Games: Mockingjay – part 2.

Regie: Francis Lawrence
Met: Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson, Julianne Moore
Release: 19 november 2013

EKNL-Hungergames-spread

[Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd in editie #46, 2014 van TV Krant | Foto © Independent Films]

Edgar Kruize is freelance tekstschrijver en journalist. Gespecialiseerd in (live) entertainment, muziek en film en daarnaast in teksten voor de zorgsector.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *