TV Krant: Horrible Bosses 2

Categorieën Portfolio

Deze week in TV Krant mijn verhaal over Horrible Bosses 2, Het vervolg op de succesfilm over drie heren die hun werkgevers willen omleggen.

Horrible Bosses 2
Baas boven baas

Na het onverwacht grote succes van Horrible Bosses zijn de hoofdrolspelers weer verzameld voor een tweede deel. Hierin bestieren de voormalige werknemers zelf een bedrijfje, maar ook hier zijn ze weer eens niet de baas over hun eigen werkzaamheden.

tvk1447Begin deze maand loog de berichtgeving in de media er niet om. Stress op de werkvloer is iets dat er voor veel werknemers gewoon bij hoort. Uit een onderzoek is gebleken dat maar liefst 41 procent van de werknemers vindt dat werkstress onderdeel van de bedrijfscultuur is en dat het dus normaal is. Een groot deel (18 procent) kaart het in het geheel niet aan omdat ze denken dat collega’s hun problemen toch niet serieus nemen. Bijna een kwart durft niet over werkstress te praten met collega’s uit angst dat zij daardoor een lagere beoordeling zullen krijgen. De helft is bang dat als de stress ter sprake wordt gebracht bij een leidinggevende, er een beeld ontstaat dat de werknemer zijn of haar werk niet aan kan en dat beeld willen ze voorkomen.

Moorddadig plan
Die cijfers zijn niet om te lachen, maar tonen wel aan wat de onderliggende succesfactor is in de zwarte komedie Horrible Bosses. In deze film hebben drie vrienden het elk nogal lastig met hun baas. De ene werkt voor een door Jennifer Aniston gespeelde nymfomane tandarts, die hem seksueel intimideert. De ander voor een psychopathische manipulator (Kevin Spacey) en de derde heeft na het overlijden van zijn oorspronkelijke baas diens incompetente, coke-snuivende zoon (Colin Farrell) als werkgever. De drie besluiten dat die bazen maar eens van de aardbodem moeten verdwijnen en zetten een moordplan op poten. Gezien de huidige situatie op de arbeidsmarkt is dat iets waar wellicht meer werknemers over fantaseren. Overgoten met soeplepels vol inktzwarte en op het randje van goede smaak balancerende humor, laat Horrible Bosses zien wat daar de gevolgen van kunnen zijn. Die wraakfantasie bracht ruim 200 miljoen dollar op.

Het grote geld
In het tweede deel zijn Nick Hendricks (Jason Bateman), Dale Arbus (Charlie Day) en Kurt Buckman (Jason Sudeikis) voor zichzelf begonnen. Zo hebben ze tenminste geen baas meer boven zich. Helaas voor hen is er echter een investeerder (Christopher Waltz) die de vrienden in hun onbevangenheid volledig naait en met hun idee voor een doucheproduct aan de haal gaat. De werkstress die dat met zich meebrengt, leidt Nick richting de geestelijke gezondheidszorg, waar tot overmaat van ramp ook de door Aniston gespeelde tandarts uit het eerste deel rondloopt om van haar seksverslaving af te komen. Het driftige drietal ontvoert als de nood te hoog is Rex (Chris Pine), de zoon van die vermaledijde investeerder, met als achterliggende gedachte dat ze zich met het losgeld uit hun benarde werksituatie kunnen kopen. Waar Horrible Bosses mikte op de haat jegens leidinggevenden en de stress op de werkvloer, stapt het vervolg daar overheen en gaat men achter het grote geld aan dat veel kleinere bedrijfjes vermorzelt. Het is afwachten of het grote publiek daar net zo warm voor loopt als voor het origineel in 2011. De arbeidsmarkt is er in ieder geval wel nog steeds naar.

Regie: Sean Anders
Met: Jason Bateman, Jennifer Aniston, Jason Sudeikis
Release: 26 november 2014

Vijf filmbazen uit de hel

Opvallend genoeg is de bedrijfsbaas in de meeste films een grofgebekte, ongemanierde bullebak. Deze vijf filmbazen spannen de kroon.

05) Daniel Cleaver (Bridget Jones’s Diary)
Deze door Hugh Grant gespeelde gladde aal maakt werktechnisch én privé volledig misbruik van de naïeve bakvis Bridget Jones (Renee Zellweger). Als zij eindelijk voor zichzelf opkomt en ontslag neemt, doet ze dat met de briljante zin: “I’d rather have a job wiping Saddam Hussein’s arse.”

04) Margaret Tate (The Proposal)
Sandra Bullock is heerlijk vilein in het begin van The Proposal, waarin ze een meedogenloze Canadese hoofdredactrice van een Amerikaanse uitgeverij speelt. Als haar werkvisum verloopt en ze de Verenigde Staten moet verlaten, dwingt ze haar personal assistant om met haar te trouwen om zo de verblijfsvergunning te behouden.

03) Gordon Gekko (Wall Street)
Je hebt van die bazen naar wie je opkijkt totdat je als je te dichtbij komt de lelijkheid ziet. Het overkomt de ambitieuze Bud Fox (Charlie Sheen) als hij wordt meegesleept door de malafide durfinvesteerder Gordon Gekko (Michael Douglas). Het resultaat is dat Bud volledig klem komt te zitten, voor zijn baas misdaden begaat en uiteindelijk in de gevangenis belandt.

02) Miranda Priestly (The Devil Wears Prada)
In een briljante rol als ijskoningin weet Meryl Streep modeblad-hoofdredactrice Miranda Priestly tot een icoon te maken. Priestly behandelt al haar hard werkende personeel als een voetveeg en strijkt naar de buitenwereld toe alle eer op van hun noeste arbeid. Het karakter is door Lauren Weisberger, de schijfster van het oorspronkelijke boek, volledig gebaseerd op haar voormalige baas, Vogue-opperhoofd Anna Wintour.

01) John Milton (The Devil’s Advocate)
Zelden was de uitdrukking ‘advocaat van de duivel’ zo van toepassing als op de door Keanu Reeves gespeelde Kevin Lomax. Als piepjonge en talentvolle advocaat uit Florida valt hij op en uiteindelijk wordt hem een baan bij een prestigieus advocatenkantoor in New York aangeboden. Daar krijgt de licht ontvlambare baas John Milton (Al Pacino) steeds meer invloed op Lomax en diens (privé)leven, waarna de aap uit de mouw komt. Milton blijkt niemand minder dan Satan zelf.

[Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd in editie #47, 2014 van TV Krant | Foto © Warner Bros. Entertainment]

Edgar Kruize is freelance tekstschrijver en journalist. Gespecialiseerd in (live) entertainment, muziek en film en daarnaast in teksten voor de zorgsector.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *