Onder de noemer Plaat Voor M’n Kop wekelijks op vrijdag de persoonlijke verhalen bij LP’s (en af en toe cd’s) die mijn leven gevormd hebben. Op deze Goede Vrijdag is Jesus Christ Superstar van Andrew Lloyd Webber en Tim Rice wel toepasselijk.

Ik kom uit een familie waar enerzijds geloof een belangrijke rol speelde, anderzijds in het geheel niet. Een tamelijk schizofrene situatie als twee ouderlijke schoonfamilies zo verschillen. Hoe dan ook, vanuit de streng gelovige hoek werd mij op jonge leeftijd al een lichte angst voor ‘duivelse’ rockmuziek aangepraat.

Duivelaanbidders
Dat maakte dat vele populaire muziek uit met name het begin van de jaren ’80 het huis niet in kwam. Daarna werd het allemaal wat minder, geloofstechnisch. Doe Maar bijvoorbeeld werd puur om het ‘godverdomme’ in het nummer Heroïne in de ban gedaan. En alles wat naar hardrock en metal neigde was bij voorbaat uitgesloten. ‘Langharige duivelaanbidders!’

Lichte muziek
Hoe dan ook, mijn opa en oma speelden respectievelijk contrabas en cello in diverse klassieke en ‘lichte’ orkesten. In die laatste categorie werd nog wel eens wat relatief nieuws gespeeld. Tijdens een uitvoering die in het openluchttheater in het Haagse Zuiderpark werd gedaan, stond een segment Jesus Christ Superstar op het program. Gek genoeg kwam daardoor dat album direct door de ballotagecommissie, terwijl het werk van Webber en Rice nu niet bepaald een streng evangelisch uitgangspunt heeft.

Rockers
Ik heb het album als klein ventje veel gedraaid en werd steevast gegrepen door de stem van Jezus. Pas vele jaren later legde ik de directe link met Deep Purple, want het was Ian Gillan die hier de vocalen deed. Via Deep Purple kwamen Black Sabbath, Led Zeppelin en andere rockers mijn collectie binnen. Het zou toch best ironisch zijn als het juist dit album over Jezus – dat in een goedgelovige bui het huis werd binnengehaald – was, dat me een jaar of wat later die wondere wereld van die dekselse duivelse hardrock deed induiken.