PLAAT 058: The Beatles – Hey Jude

Categorieën Plaat voor m'n kop

Onder de noemer Plaat Voor M’n Kop wekelijks op vrijdag de persoonlijke verhalen bij LP’s (en af en toe cd’s) die mijn leven gevormd hebben. Deze week Hey Jude van The Beatles.

EKNL-Plaat058
‘The movement you need is on your shoulder’

Vandaag startte de voorverkoop voor de concerten die Paul McCartney geeft in de Ziggo Dome in juni. Chaos natuurlijk, dat past wel bij een artiest van zijn kaliber. Want de basis van popmuziek zoals we die nu kennen, is toch voor een deel door de inmiddels 72-jarige Brit gelegd.

Appel
In mijn jeugd waren er eigenlijk maar twee albums van The Beatles waar ik kennis mee kon maken. De onvermijdelijke Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band en de LP die mijn moeder altijd ‘die met de appel’ noemde. Dat is Hey Jude, inderdaad een album waarop de appel van hun platenmaatschappij Apple prominent op het label staat. Die laatste draaide ik het meest omdat ik de liedjes gewoonweg leuker vond. Het ronkende Revolution was een favoriet, evenals het springerige Paperback Writer.

Hoofdprijs
Ik heb nooit geweten tot ik ‘m in later stadium op cd ging zoeken dat dit eigenlijk helemaal geen officieel album is. De tracks op dit in 1970 uitgekomen werkje zijn een verzameling van uit die tijd wat lastiger te vinden single- en andere zeldzame tracks, aangevuld met enkele meer reguliere tracks. Nummers die later op de twee Past Masters cd-uitgaven zouden verschijnen. Gek genoeg is mijn collectie albums van The Beatles op vinyl nooit aangegroeid. Ik heb genoemde twee albums uit het ouderlijk huis meegenomen en heb het volledige oeuvre van de heren wel op cd in de kast. Het is nooit in me opgekomen daar ook nog LP’s naast te zetten, misschien vooral wel omdat mensen op rommelmarkten vroeger meteen de hoofdprijs wilden ‘want het zijn The Beatles’ en ik de recente reissues daadwerkelijk te prijzig vind. Maar ja, als ik bedenk hoe veel LP’s je kan kopen voor het geld dat Paul McCartney voor één kaartje vraagt. Daarvoor betaal je pas écht de hoofdprijs. Lachend ook nog. Gek hoe het brein werkt.

Edgar Kruize is freelance tekstschrijver en journalist. Gespecialiseerd in (live) entertainment, muziek en film en daarnaast in teksten voor de zorgsector.

1 gedachte op & ldquo;PLAAT 058: The Beatles – Hey Jude

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *