PLAAT 049: Sugababes – Freak Like Me

Categorieën Plaat voor m'n kop

Onder de noemer Plaat Voor M’n Kop wekelijks op vrijdag de persoonlijke verhalen bij LP’s (en af en toe cd’s) die mijn leven gevormd hebben. Deze week de 12″ Freak Like Me van Sugababes.

EKNL-Plaat049
‘Coz its all bout the dark in me, hmm…

Laat een goede popsong nooit in de weg staan van wat wel of niet mag van de ‘smaakpolitie’. Muziek is iets dat je moet voelen, niet iets dat je in de kast moet hebben staan omdat je denkt dat anderen dat tof zullen vinden en je zo je smaak kan etaleren. Sugababes vond ik altijd al geinig. Doorbraakhit Overload is een oorwurmpje. Maar een echt gezellig trio leek het me niet.

Sample
Dat klopte, al na het eerste album werd er een bandlid vervangen. Maar ja, toen in 2002 de single Freak Like Me uitkwam, vond ik ze alleen nog maar toffer geworden. Heel slim was een sample van Tubeway Army (Are Friends Electric?) in het nummer verwerkt en de track kwam van het Angels With Dirty Faces-album waar nog veel meer uitermate catchy liedjes (Round Round, Stronger) op stonden. Dat album heeft behoorlijk veel rondjes in de cd-speler gedraaid. Met name Freak Like Me, dat ik jaren later eindelijk op 12” vond met allerlei remixen er op bleef favoriet.

Ruzieroute
In november 2002 krijg ik op een telefoontje van een opdrachtgever. Of ik de dames wil interviewen. Natuurlijk wil ik dat. Ze zijn die avond in een Hilversumse televisiestudio voor de BNN-versie van Top Of The Pops, om daar de single Stronger te promoten. Het voelde niets minder dan een koelkast waar ik binnenwandelde. De dames konden elkaar tijdelijk even niet velen, zo werd me verteld. Vandaar dat ze drie kleedkamers hadden met elk een eigen route naar de studio, zodat ze elkaar niet tegen hoefden te komen op weg naar het podium. Op zich een hele prestatie, de studio was piepklein.

IJzige sfeer
In plaats van de hele band, kreeg ik daarom ook alleen Mutya Buena te spreken. Die kwam binnen met gezicht op onweer, maar dat bleek een natuurlijke stand van haar gelaat. De zangeres was uitermate vriendelijk, droomde toen al van een solocarrière en bleek een groot fan van Prince te zijn. Of tenminste, ze stelde dat te zijn. Naar de onmin met/tussen de andere Sugababes durfde ik niet te vragen. Maar gezien de ijzige sfeer die voelbaar in de lucht hing, gokte ik dat de het trio snel uiteen zou vallen. Het duurde echter nog drie jaar voordat Buena de stap echt maakte en de stoelendans binnen het damescombo pas echt begon. Met als absoluut absurde situatie dat in 2012 bekend werd dat Sugababes (waar op dat moment al geen origineel bandlid meer in zat) een pauze inlaste en tegelijkertijd het originele trio dat twaalf jaar eerder de hit met Overload scoorde weer aan de slag ging onder de naam Mutya Keisha Siobhan. De glans was inmiddels wel van het hervormde trio af, maar Freak Like Me maakt hier nog steeds regelmatig zijn rondjes vanwege onverwoestbaar.

Edgar Kruize is freelance tekstschrijver en journalist. Gespecialiseerd in (live) entertainment, muziek en film en daarnaast in teksten voor de zorgsector.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *