PLAAT 048: Pearl Jam – Vitalogy

Categorieën Plaat voor m'n kop

Onder de noemer Plaat Voor M’n Kop wekelijks op vrijdag de persoonlijke verhalen bij LP’s (en af en toe cd’s) die mijn leven gevormd hebben. Deze week de plaat die mijn vinylverzameling startte, Vitalogy van Pearl Jam.

EKNL-Plaat048
‘I got bugs in my room…’

Ik ben geboren in 1974. Dat betekent dat ik met LP’s ben opgegroeid. Maar ook dat juist op het moment dat de cd grootschalig zijn intrede begon te doen, ik al snel de overstap maakte. Mijn eerste cd-speler kreeg ik cadeau voor mijn verjaardag in 1987, exact een jaar na mijn eerste ‘eigen’ LP. Time Pieces van Eric Clapton was de eerste cd (gaven mijn ouders met de cd-speler mee), mijn eerste aankoop was in één keer de drie cd-singles afkomstig van U2’s The Joshua Tree. Tot 1994 kocht ik geen LP meer. Maar ja, toen besloot Pearl Jam dat vinyl aan een revival moest beginnen. Ik ging er volledig in mee.

De eerste single van het album zei eigenlijk al genoeg. Spin The Black Circle is een ode aan vinyl.

See this needle…
See my hand…
Drop, drop, dropping it down…
Oh, so gently…
Well here it comes…
I touch the plane…
Turn me up!
Won’t turn you away!

Pearl Jam was op dat moment een van de grootste bands ter wereld. Nirvana bestond door de zelfmoord van Kurt Cobain niet meer, de andere grungebands waren net niet publieksvriendelijk genoeg. Toen de band besloot Vitalogy éérst op vinyl uit te brengen en pas in later stadium op cd, leidde dat wel tot ophef. Maar ze kwamen er vanwege ‘groot’ volledig mee weg. Tot 2014 was Vitalogy de best verkochte vinylplaat sinds de opkomst van de cd. Dat plekje heeft Pearl Jam nu aan Jack White afgestaan.

Zilvervisjes
Ik kocht Vitalogy ook direct op LP en dat maakte dat ik (weer) verliefd werd op dat grote formaat. De hoes, de geur, het gekraak en de krasjes. Heerlijk vond ik het. Ik begon via Britse winkels die adverteerden in NME en Q Magazine nieuwe releases te kopen en vond ook in Nederland adresjes waar nieuw vinyl (in die tijd amper te vinden in reguliere muziekwinkels) te koop was. Of een LP daadwerkelijk beter klinkt dan een cd, dat durf ik niet te zeggen. Hij klinkt anders. Dat boven alles. Helaas bleek mijn prachtig vormgegeven originele persing van Vitalogy niet het eeuwige leven te hebben. In 2010 nestelde zich een zilvervisjesplaag in mijn boeken- en LP-collectie.

Permanent litteken
Geluk bij een ongeluk is dat die beestjes selectief te werk gaan en dus massaal aan één LP-hoes gaan knabbelen voor ze doorgaan naar de volgende. De hoes die volledig verwoest bleek was Déjà Vu van Crosby, Stills, Nash & Young. Zelfs het label was weggeknaagd. Die kon direct de vuilnisbak in. De beestjes hadden zich in de klaphoes verschanst en ‘m van binnenuit naar buiten opgevreten. Gek genoeg (en helaas) trokken ze daarna niet naar de daarnaast staande LP, maar ruim anderhalve meter verder in de kast richting Vitalogy. Daar stortten ze zich niet op de binnenkant, maar op de buitenkant. De hele rug van de LP is in no-time opgevreten. Vitalogy staat nu als startpunt én als permanent litteken in de collectie.

Edgar Kruize is freelance tekstschrijver en journalist. Gespecialiseerd in (live) entertainment, muziek en film en daarnaast in teksten voor de zorgsector.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *