PLAAT 044: Live – Lakini’s Juice

Categorieën Plaat voor m'n kop

Onder de noemer Plaat Voor M’n Kop wekelijks op vrijdag de persoonlijke verhalen bij LP’s (en af en toe cd’s) die mijn leven gevormd hebben. Deze week de 10″ promo van Lakini’s Juice van Live.

EKNL-Plaat044
‘From the earliest days we were dancing in the shadows’

Vorige maand verscheen The Turn, het nieuwe album van Live. Het is het eerste dat de band opnam zonder frontman Ed Kowalczyk heeft opgenomen en de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat het ook maar goed is. Want het is gewoon een erg toffe rockplaat. Live is een band die ik aanvankelijk best hoog had zitten. Maar die in de loop der jaren zo goed als volledig heeft afgedaan. Zowel muzikaal als persoonlijk. Deze comeback is daarom ook verfrissend.

Kater
In 1995 ben ik opgetogen als ik op Rock Werchter Live als openingsact kan gaan zien. Hun debuutalbum Throwing Copper is een favoriet geworden in de manden daarvoor en om er voor te zorgen dat we niks missen zijn we met een stel vrienden de dag eerder al richting België gereden om zeker op tijd te zijn. De nacht doorhalen (met de nodige alcohol) in Antwerpen doet ons echter gammel richting het podium strompelen. Waar we ons een hoedje schrikken, want Live heeft afgezegd en de brulboeien van Channel Zero mogen hun plaats innemen. Nog nooit zo snel van een kater genezen!

Hoekig geluid
Twee jaar later komt hun album Secret Samadhi uit en Live heeft nog steeds wel een warm plekje in mijn hart. Bij radiozender Kink FM doe ik daarom mee aan een prijsvraag en ik win pardoes de erg fraaie 10″ promo op doorzichtig lichtblauw vinyl van de eerste single Lakini’s Juice. Het nummer is harder en hoekiger dan ik gewend ben van de band en ik vind het prachtig. Het plakje vinyl koester ik, maar daarna gaat het langzaam mis. De band wordt groter en gaat zich ook zo gedragen. Met name frontman Kowalczyk

Blaaskaken
Het is juni 1999 als ik in de catacomben van Paradiso de nooit echt doorgebroken Schotse industrial artiest Rico interview. Zijn album Sanctuary Medicines (puike plaat overigens) is net uit en op een of andere manier is hij tegelijk met Live in Paradiso terecht gekomen. Geen idee meer of hij voorprogramma was of dat ‘ie in de bovenzaal optrad. Heb zijn optreden in ieder geval niet gezien. Grappige vent blijkt het wel. “Stelletje blaaskaken”, zo snoeft hij over Live. “Ze denken dat ze de grootste rocksterren ter wereld zijn.” Ik zeg ‘m dat ik denk dat het toch heus wel meevalt en op dat moment galmen net de eerste tonen van hun destijds nieuwe nummer The Dolphin’s Cry door de zaal. “Ah, ze gaan soundchecken. Kom maar mee, dan zie je wat ik bedoel.”

Koddig gezicht
Daar staat Live en Rico grinnikt. Ik grinnik mee. Het is inderdaad een koddig gezicht. Voor een compleet lege zaal staan ze met grote zonnebrillen op niet alleen hun muziek, maar vooral hun poses te oefenen. Het kwam door dat beeld in mijn hoofd daarna nooit meer helemaal goed, al was het verder vooral omdat ze nadien vooral nog muzikale drollen de markt op slingerden. Een jaar na Paradiso zie ik Live op Rock Werchter. In Roskilde heeft zich net een drama voltrokken, Pearl Jam komt logischerwijs niet meer naar België en Live – dat een dag eerder ook al speelde – neemt hun plek in. “We’re back”, lacht frontman Ed Kowalczyk. Maar als hij daarna tijdens de show behoorlijk onrespectvol omgaat met hetgeen er in Denemarken is voorgevallen, ben ik persoonlijk in één klap helemaal klaar met Live.

Aflopende zaak
Anno 2014 realiseer ik me ook wel dat zo’n band in de tijden dat internet nog niet zo snel was als tegenwoordig waarschijnlijk geen idee had wat de echte omvang van de ramp aldaar was. Maar goed, het was toch al een aflopende zaak. Echter, nu het nieuwe album zo goed bevalt, heb ik toch die ooit zo waardevolle 10″ promo weer eens uit de kast getrokken. En verdorie, Lakini’s Juice is eigenlijk gewoon nog steeds fantastisch.

Edgar Kruize is freelance tekstschrijver en journalist. Gespecialiseerd in (live) entertainment, muziek en film en daarnaast in teksten voor de zorgsector.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *