PLAAT 037: INXS – Kick

Categorieën Plaat voor m'n kop

Onder de noemer Plaat Voor M’n Kop wekelijks op vrijdag de persoonlijke verhalen bij LP’s (en af en toe cd’s) die mijn leven gevormd hebben. Deze week Kick van INXS.

EKNL-Plaat037
‘Don’t suffocate, on your own hate. Designate’

Het staat buiten kijf dat 1987 een buitengewoon muziekjaar was, waarin een enorme berg aan klassieke albums werd uitgebracht. Van Michael Jacksons Bad tot Guns N’ Roses’ Appetite For Destruction en van Prince’ Sign “O” The Times tot U2’s The Joshua Tree. En dat is nog maar het topje van de ijsberg. Ontegenzeggelijk was er één release dat jaar die de uitvoerende band door de stratosfeer schoot en in één klap een stadionvuller maakte. Dat was Kick van INXS. Die hakte er destijds bij mij ook erg in, met hun rock met funky invloeden.

Kanonsalvo
Het album dat 19 oktober 1987 uitkwam staat dan ook bol van de hits. Van Mystify tot Need You Tonight en van New Sensation tot Never Tear Us Apart. Het album krijgt de hele wereld in één klap op de knieën. INXS is van ‘de grootste band van Australië’ heel even ‘de grootste band ter wereld’ geworden. Deze week is het 27 jaar geleden dat het album uitkwam en wie meer dan die kwart eeuw later naar Kick luistert, snapt direct waarom. Het album is amper door de tijd ingehaald. De snijdende gitaarriff van Need You Tonight is anno 2014 nog net zo opzwepend als ‘ie in 1987 was. Opener Guns In The Sky klinkt nog steeds als een stevig kanonsalvo, Mediate is een nummer dat zijn tijd ver vooruit was. Andere rockbands (zoals bijvoorbeeld U2) zouden pas een jaar of vier à jaar later met een dergelijk geluid gaan experimenteren. En waar die andere bands inmiddels alweer gedateerd klinken, is Mediate nog immer bezwerend.

Onzichtbaar
De carrière van de band kwam tragisch tot stilstand met de dood van frontman Michael Hutchence in 1997. Drie jaar eerder speelde de band in Scheveningen op het Beach Rock festival. Een fiasco van jewelste, wegens te wisselvallige line-up (met onder meer Elvis Costello, Crash Test Dummies, Van Dik Hout en Killing Joke) en magere opkomst. Ook ik denk er niet aan om een kaartje te kopen en hoop dat ik vanaf de Scheveningse boulevard (op fietsafstand van mijn toenmalige woonplaats Monster) wel het concert van INXS mee kan pikken. Helaas, het is op zich wel galmend in de wind te horen maar in het geheel niet goed te zien. INXS heb ik dus nooit met Hutchence als boegbeeld gezien. Op een of andere manier was het er in de jaren daarvoor ook nooit van gekomen.

Inspiratie
Toch blijf ik dol op de band en als zij op 8 december 2011 de Melkweg aandoen voor een optreden met hun zoveelste nieuwe zanger (de Ierse singer-songwriter Ciaran Gribbin) en ik die nieuwe aanwinst met oer-bandlid Andrew Farriss mag interviewen, pak ik die kans met beide handen aan. Ietwat nerveus ben ik zelfs, want INXS is een band die voor mij op dat moment ook al een kwart eeuw meegaat en wiens albums nog vaak gedraaid worden. Gribbin lijkt vooral erg blij te zijn ineens in een ‘grote’ band te zitten en Farriss is de vriendelijkheid zelve. Hij zegt voor het eerst in vele jaren weer inspiratie te hebben om goed, nieuw materiaal te schrijven en schuift daarvoor alle eer naar Gribbin die voor die inspiratie zorgt. Volgens Farriss heeft hij een vaste schrijfpartner gemist, zoals Hutchenche die wel was en vorige zanger J.D. Fortune, met wie de band het album The Stitch opnam, dat niet kon zijn. “We doen nu een klein tourtje om even aan elkaar te wennen en daarna duiken we de studio in om een nieuw album op te nemen.”

De show in De Melkweg die avond is degelijk, niet meer dan dat. INXS lijkt op een coverband van zichzelf. Naar verluidt is er nog wel gewerkt aan dat nieuwe materiaal, maar nog geen jaar na het door mij afgenomen interview houdt de band er mee op. Ditmaal – naar eigen zeggen – voorgoed.

Edgar Kruize is freelance tekstschrijver en journalist. Gespecialiseerd in (live) entertainment, muziek en film en daarnaast in teksten voor de zorgsector.

1 gedachte op & ldquo;PLAAT 037: INXS – Kick

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *