PLAAT 036: Prince – Batman

Categorieën Plaat voor m'n kop,Prince

Onder de noemer Plaat Voor M’n Kop wekelijks op vrijdag de persoonlijke verhalen bij LP’s (en af en toe cd’s) die mijn leven gevormd hebben. Deze week Batman van Prince.

EKNL-Plaat036In de jaren ’80 vormt zich mijn liefde voor Prince. Ik ben groot fan van de man, helemaal nadat in 1988 het Lovesexy-circus door Europa was getrokken en ik de live vanuit Dortmund uitgezonden show non-stop op mijn walkman had zitten van en naar school.

Superheld!
In 1989 kwam het nieuws dat er een nieuwe Batman-film aan kwam. Ik was opgetogen. De tv-serie uit de jaren ’60 vond ik fantastisch en ook de strips van de superheld verslond ik. Batman was mijn favoriete stripkarakter. Het nieuws daarna werd ik nog blijer van. Prince ging de soundtrack verzorgen!! Mijn favoriete superheld. Mijn favoriete artiest. Wat kan er mis gaan?

Grimmig
Genoeg, zo blijkt. De eerste single, Batdance, laat me in verwarring achter. Zittend achter in de auto bij mijn oma, die schoorvoetend de radio op ‘Hilversum 3’ (toen al Radio 3) aanzette als mijn broer of ik met haar meereden, hoor ik de single aangekondigd worden. Ik vraag of ‘ie harder mag en snap niet wat er met de zalvende Prince die al ruim een half jaar mijn walkman onveilig maakte was gebeurd. Het was chaotisch, grimmig en leek – zeker op de gammele autoradio van oma – nergens heen te gaan.

Vurige solo
Het jaar dat volgde was ik de pisang op verjaardagen en partijtjes. Iedereen die het horen wilde, kreeg mijn initiële verwarring en teleurstelling te horen. Al ben ik die track vrij snel gaan gaan waarderen, al is het maar om de vurige gitaarsolo die er in verwerkt is. Maar het volledige album dat volgde pakt ook 25 jaar later nog steeds niet helemaal. Opener The Future is briljant, daarna schommelt het niveau behoorlijk. Al werken nummers als Trust en Partyman in context van de film wel erg goed. Batman blijft, samen met het vervolg Batman Returns, mijn (tot nu toe) favoriete Batman-film. Batman het album is tegelijkertijd misschien wel mijn minst favoriete Prince-album.

Deze week is Shaun Of The Dead op televisie, en die horrorparodie heeft een fantastische scène waarin de hoofdpersonen zombies te lijf gaan met LP’s. Hierin denken de makers (vanaf ruwweg 01:00 in onderstaand filmpje) exact zoals menig Prince-fan met Batman in hun collectie:

Edgar Kruize is freelance tekstschrijver en journalist. Gespecialiseerd in (live) entertainment, muziek en film en daarnaast in teksten voor de zorgsector.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *