PLAAT 034: André Hazes – 25 Jaar Hazes: Live In De Amsterdam ArenA

Categorieën Plaat voor m'n kop

Onder de noemer Plaat Voor M’n Kop wekelijks op vrijdag de persoonlijke verhalen bij LP’s (en af en toe cd’s) die mijn leven gevormd hebben. Deze week geen LP of cd, maar een dvd: André Hazes’ 25 Jaar Hazes: Live In De Amsterdam ArenA.

EKNL-Plaat034
‘Het was warm en druk, ik zat naast een lege kruk…’

Het fenomeen André Hazes is deze week al tien jaar niet meer onder ons. Persoonlijk kan ik niet zeggen dat ik hem gemist heb. Alle heisa om hem heen, staat me tegen. Dat geldt overigens voor alle heisa die rond overleden artiesten wordt opgetuigd. De artiest in kwestie kan zichzelf niet meer verdedigen en anderen gaan er onder het motto ‘zo zou hij/zij het graag hebben gewild’ mee aan de haal.

Lacherig
Hoe dan ook, professioneel heb ik in de nadagen van zijn carrière nog met Hazes te doen gehad. Allereerst als journalist voor vakblad Muziek en Beeld. Rond Hazes’ 50ste verjaardag maakte dat blad in samenwerking met platenmaatschappij EMI een special over de volkszanger. Dit naar aanleiding van de cd-box waarin zijn hele oeuvre werd samengebracht. Daarvoor sprak ik met veel mensen die met hem hebben gewerkt en de eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ik daardoor het werk waar ik tot dan toe lacherig over had gedaan wel meer begon te waarderen.

Amphitheater
Hazes zelf ontmoette ik anderhalf jaar later pas. Hij kondigde eind 2002 in de Amsterdam ArenA zijn aldaar geplande concert voor de zomer van 2003 aan. De perspresentatie was vroeg op de dag, maar er was al volop bier beschikbaar en de zanger zelf – gekleed in een Blues Brothers t-shirt en met zijn zwarte hoed op het hoofd, was degene die op dat tijdstip het meeste wegzette. Hij oogde supernerveus. Tijdens de presentatie werd duidelijk dat het podium halverwege het veld zou worden geplaatst, zodat er een soort amphitheater zou ontstaan in het stadion. Een opstelling waarin eerder ook BLØF had opgetreden.

Laatste kaartje
Na afloop was er tijd voor vragen. Ik vroeg Hazes wat er zou gebeuren als het uit zou verkopen. Zou het podium dan naar achteren worden geschoven zodat er meer publiek in kon? Of zou er een tweede concert bij komen? De zanger moest ongemakkelijk lachen en leek oprecht bescheiden toen hij stelde dat hij zich afvroeg of hij de ArenA überhaupt wel vol zou krijgen. “Als het laatste kaartje verkocht is, kom ik daar bij je op terug.”

Geschiedvervaging
Daarna vroeg ik hem waarom het concert plaatsvond in het kader van zijn 25-jarig artiestenjubileum, terwijl zijn eerste hit toch echt 27 jaar eerder was gescoord. Blinde paniek in zijn ogen. Hij sloeg volledig dicht. Iemand van zijn management of platenmaatschappij sloeg een arm om hem heen en fluisterde iets in zijn oor. Hazes komt weer terug op aarde. “Vorig jaar vierde ik mijn 50ste verjaardag. Daarom moesten we m’n zilveren artiestenjubileum effe uitstellen. Dat we het nu alsnog gaan vieren, vind ik alleen maar prachtig, want ik hou wel van een feestje!” Waarna hij direct de link legt met zijn destijds recente album Strijdlustig. “Ik voel me de laatste tijd behoorlijk strijdlustig. En als er gestreden moet worden, wat past daar dan beter bij dan een arena! Er is trouwens nog een jubileum te vieren, het is precies twintig jaar geleden dat ik mijn eerste grote concert in het Concertgebouw gaf. Dat was toen net zoiets als Jaap van Zweden in Paradiso.” Ik schudde Hazes hand, bedankte hem voor het korte gesprek en durfde ‘m gezien de eerdere reactie niet eens meer te zeggen dat eer hij daadwerkelijk in de ArenA zou staan, die Concertgebouw-show alweer 21 jaar achter hem lag.

ArenA-dvd
EMI bracht ongeveer een jaar na de perspresentatie de dvd uit van het optreden in de Amsterdam ArenA. Uitgeverij iMediate, waar ik toen werkte, heeft zich in die periode opgeworpen tot dvd-producent. Zowel technisch als inhoudelijk verzorgen ze onder meer dvd’s van Golden Earring, Boudewijn de Groot, Jiskefet en ook Hazes. Als medewerker schrijf ik voor deze producties de teksten zoals in de extra’s te lezen zijn. Zo ook voor deze Hazes-dvd. Vandaar dat ik ‘m tien jaar na zijn dood en zo’n elf jaar nadat ik ‘m voor het laatst bekeken heb toch maar weer eens uit de kast trek.

Edgar Kruize is freelance tekstschrijver en journalist. Gespecialiseerd in (live) entertainment, muziek en film en daarnaast in teksten voor de zorgsector.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *