PLAAT 027: Pet Shop Boys – Actually

Categorieën Plaat voor m'n kop

Onder de noemer Plaat Voor M’n Kop wekelijks op vrijdag de persoonlijke verhalen bij LP’s (en af en toe cd’s) die mijn leven gevormd hebben. Deze week Actually van Pet Shop Boys.

EKNL-Plaat027
‘So I look back upon my life, forever with a sense of shame.’

De allereerste single die ik ooit kreeg, was Duran Durans A View To A Kill. De eerste die ik echt helemaal zelf van mijn gespaarde geld kocht, was Suburbia van Pet Shop Boys. 1996 was echt het jaar waarin ik actiever dan ooit singles begon te kopen en waar geen geld voor was, dat werd van de radio opgenomen.

Synthstampers
Pet Shop Boys behoorde al snel tot mijn favoriete bands. De stevige synthesizerstampers vond ik fantastisch om naar te luisteren. Pas later begreep ik dat hun teksten lang zo vrolijk niet waren. Het maakte hun muziek alleen maar mooier. Toen in 1987 de ene hit na de andere van het Actually-album af kwam, moest ik dat hebben. Het zou heel goed kunnen dat dit album de eerste was die ik – net als de single – zelf bij elkaar heb gespaard. Maar dat weet ik niet zeker. Er kwam dat jaar namelijk zo veel uit en ik vond het allemaal even mooi.

Amper verouderd
Wel kan ik met zekerheid zeggen dat ik door Actually verder de muziekgeschiedenis in geholpen ben. Niet richting synthpop, wel richting blue eyed soul, vanwege de gastbijdrage van Dusty Springfield op What Have I Done To Deserve This. Mijn ouders bleken LP’s van Dusty te hebben en die had ik vervolgens al snel geconfisqueerd. Deze week staat Pet Shop Boys in TivoliVredenburg. Het is de eerste keer dat ik naar die zaal ga sinds de oplevering en voor het eerst in jaren dat ik Pet Shop Boys weer eens live zie. Een band waarvan de muziek in al die jaren amper is verouderd en die – getuige hun toffe nieuwe album Electronic – nog immer even herkenbaar als relevant is.

Edgar Kruize is freelance tekstschrijver en journalist. Gespecialiseerd in (live) entertainment, muziek en film en daarnaast in teksten voor de zorgsector.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *