PLAAT 022: Supertramp – Crisis? What Crisis?

Categorieën Concertverslag,Plaat voor m'n kop

Onder de noemer Plaat Voor M’n Kop wekelijks op vrijdag de persoonlijke verhalen bij LP’s (en af en toe cd’s) die mijn leven gevormd hebben. Deze week Crisis? What Crisis? van Supertramp.

Eind jaren ’90. Supertramp speelt in Ahoy. Dik uitverkocht. Meerdere shows naar ik meen te herinneren. Het publiek mort een beetje na afloop. Het was goed, maar ‘die stem’ was er niet bij. ‘De stem’ die onder meer hits als Dreamer, Give A Little Bit, School en The Logical Song zo’n kenmerkend geluid meegeeft.

Angstig leeg
Iets meer dan een jaar later. ‘Die stem’ staat in Paradiso. Voormalig Supertramp-zanger Roger Hodgson dus. Na jaren uit de ‘spotlights’ durft hij voorzichtig weer een tournee aan. Als er 300 man in de angstig lege zaal staan is het veel. Paradiso heeft op het laatste moment stoeltjes neergezet om de boel optisch te vullen. Maar verdorie, wat een passie en bevlogenheid desondanks bij Hodgson. Wat een verschil met zijn uitgebluste oud-collega’s die puur op naam wel tienduizenden mensen op de been krijgen.

Naar de keel
Inmiddels heeft Hodgson zijn plek op de podia heroverd en trekt hij volle zalen. Terecht. Hoe dan ook, tijdens die Paradiso show trapt hij het toegiftenrondje af met een fraaie versie van Two Of Us, de afsluiter van Crisis? What Crisis? uit 1975. Tot dat moment was het nummer me nooit zo opgevallen. Rondgalmend door het lege Paradiso grijpt het me direct naar de keel. Voor Supertramp-begrippen uitermate kaal gearrangeerd en geproduceerd. Een mooi liedje dat ik per luisterbeurt anders interpreteer. Gaat het over iemand die zich in de stress werkt voor een baas, maar dat allemaal gelaten ondergaat om zijn lief te onderhouden? Of gaat het over de kleinheid van de mens? Druk maken over zaken die er op grotere schaal in de oneindigheid van het universum helemaal niet toe doen? Ik ben er nog steeds niet uit.

Archiefknipsel:

Voor het magazine Smilin’ Ears schreef ik in 1998 een korte recensie van het genoemde Roger Hodgson-optreden. Hier een scan:

hodgson-small

RogerHodgson_1998_Paradiso_setlist

Edgar Kruize is freelance tekstschrijver en journalist. Gespecialiseerd in (live) entertainment, muziek en film en daarnaast in teksten voor de zorgsector.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *