Onder de noemer Plaat Voor M’n Kop wekelijks op vrijdag de persoonlijke verhalen bij LP’s (en af en toe cd’s) die mijn leven gevormd hebben. Deze week 28 Golden Hits van BZN.

EKNL-Plaat017

‘They try to sell your body and you soul… It’s the price you pay for rock’n roll’

Mijn moeder hield (houdt) van Franstalige muziek. Yves Duteil, Françoise Hardy, dat soort werk. Op een of andere manier is begin jaren ’80 ook BZN het huis binnengeslopen. Wellicht omdat het Volendams-Franse accent van liedjes als Mon Amour en Chanson D’Amour haar ook wel beviel? Geen idee. Feit is dat de blauwe dubbel-LP 28 Golden Hits een prominent plekje had in de collectie en erg vaak werd gedraaid. Dan ga je dat als kind automatisch ook leuk vinden.

Beste liedje van Nederlandse bodem

Anno 2014 durf ik toch wel te stellen dat deze uit 1983 stammende LP mijn diepere liefde voor muziek als eerste heeft aan weten te wakkeren. Tot ik een jaar later Purple Rain hoorde, maar goed. Ik was met name gefascineerd door liedjes als Just An Illusion, Oh Me Oh My, Rockin’ The Trolls en Pearlydumm. Just An Illusion is gewoon écht nog steeds een heel goed en mooi liedje over de nadelen van het leven in een band. Misschien wel een van de betere liedjes ooit van Nederlandse bodem, als je het mij vraagt en die zet ik – tot verbazing van vele muziekvrienden – nog jaarlijks in mijn Top 2000-stemlijstje. Ook al heeft het nummer in die lijst inmiddels zijn zwanenzang gezongen, sinds 2011 heeft het er niet meer in gestaan.

Koning, keizer…
In 2005 viert BZN haar 40-jarig jubileum en dan ontmoet ik de in vergelijking met 1983 vrijwel totaal gewijzigde band voor het eerst als ze een fotosessie en aansluitend interview doen voor TrosKompas. De sfeer is niet heel optimaal, de eerste barstjes richting de breuk die niet veel later zou volgen blijken met terugwerkende kracht zichtbaar. Vooral als frontman Jan Keizer het pand betreedt met een bulderend ‘DE KEIZER IS GEARRIVEERD!’, zie je zijn collega’s collectief zuchten. Diep zelfs.

Cirkel rond
In 2010 gaat de telefoon. BZN is uit elkaar en Jan Keizer en Anny Schilder hebben de samenwerking die in 1984 stokte opnieuw opgepakt. Of ik voor platenmaatschappij CNR Music zin heb om de artiestenbio voor het tweetal te schrijven. Muzieksnobs zullen het ‘not done’ vinden, maar ik geniet van zulke opdrachten. Natúúrlijk wil ik dat. Later schrijf ik ook de liner-notes voor de Zuid-Afrikaanse release van hun album. Ook voor hun tweede cd The Two Of Us word ik weer ingeschakeld. Elke keer weer doemt die blauwe LP-hoes met de gouden plaat als molenwieken op als ik Jan of Anny spreek om hun promotionele teksten door te nemen. Muziek en schrijven, in het geval BZN een mooi cirkeltje dat rond komt.