Onder de noemer Plaat Voor M’n Kop wekelijks op vrijdag de persoonlijke verhalen bij LP’s (en af en toe cd’s) die mijn leven gevormd hebben. Deze week een cd, The Second You Sleep van Saybia.

Vandaag exact elf jaar geleden stapte ik op het Caribische eiland St. Lucia na een stormachtig snelle relatie van slechts een paar maanden in het huwelijksbootje. Mensen om ons heen waren verbaasd. “Zo snel?” “Zou je dat nou wel doen?” Er was een tijd dat ik me zulke praat had aangetrokken, maar dat heb ik van me afgeschud.

Eigen kracht
Als ik namelijk iets heb geleerd van de vrouw met wie ik mijzelf elf jaar geleden in de echt verbond, is dat ik vanuit mijn eigen kracht moet werken. Natuurlijk zijn anderen er om rekening mee te houden, maar je bent er niet om je volledig naar hen te plooien. Je leeft je eigen leven en moet vooral doen wat goed werkt voor jezelf. Je kan tenslotte niet iedereen pleasen. Als je dat wel wil proberen, stel je alsnog iedereen teleur en delf je zelf het onderspit. Je kan anderen pas echt blij maken, als je dat zelf ook bent.

Einddoel
Het maakt dat ik in de jaren die volgden op onze huwelijksdag op 23 mei 2003 steeds beter in mijn vel kwam te zitten. Mijn migraines werden minder, tot het punt dat ze vrijwel verdwenen zijn. Het continue gevoel van stress is mijn lichaam uit, mijn zelfvertrouwen is vergroot. Ik vaar maar één koers en dat is de onze. Anderen mogen meevaren, een heel eind zelfs. We varen er soms ook graag een stukje voor anderen om. Zolang het uiteindelijke einddoel maar de onze is.

Traantje
In 2003 was het de Deense band Saybia die met het album The Second You Sleep onze romance de soundtrack gaf. Het album hebben we tot in het belachelijke gedraaid. We hebben er bij gelachen, we hebben er bij gehuild en hoewel we het amper meer draaien is het nog altijd van grote betekenis. Één moment staat me nog enorm goed bij. We waren net terug uit de Cariben, vers getrouwd en woonden in Loosdrecht. We hadden de live-uitzending van Pinkpop op 3FM aan staan en men schakelde over naar de tent, waar Saybia op dat moment net het nummer The Day After Tomorrow inzette. Mijn vrouw en ik zaten tegenover elkaar aan tafel, met een bord witte bonen in tomatensaus en vissticks voor onze snufferd. We verstijfden bij de eerste klanken, keken elkaar aan en spotten elk een traantje van geluk in elkanders ooghoek.