Onder de noemer Plaat Voor M’n Kop wekelijks op vrijdag de persoonlijke verhalen bij LP’s (en af en toe cd’s) die mijn leven gevormd hebben. Deze week The Very Best Of ABBA.

EKNL-Plaat015

‘Waterloo, couldn’t escape if I wanted to’

Terwijl alle perikelen rondom het Eurovisie Songfestival heel Nederland weer enthousiast hebben gekregen voor het liedjesfestijn, komt hier ABBA altijd weer bovendrijven. De winnaar van het Eurovisie Songfestival 1974 met Waterloo en in die hoedanigheid eigenlijk de enige een band die een constante factor in mijn thuis is geweest.

Eerste trap
Popmuziek was niet heel erg aanwezig tijdens mijn opvoeding. Mijn vader houdt niet van muziek en mijn moeder is vooral van de Franse chansons. Maar laatstgenoemde is ook iemand die sterk vasthoudt aan emoties en uitgerekend tijdens de Eurovisie Songfestivalfinale schijn ik mijn allereerste teken van leven te hebben gegeven. ABBA zong Waterloo en ik trapte (of sloeg) vanuit de baarmoeder wild om me heen.

Spaanse versie
Zou het een ‘mag het geluid wat harder’ zijn geweest? Of juist ‘mag die rotherrie wat zachter’? Geen idee. Feit is wel dat ABBA puur vanwege die emotie vaak heeft aangestaan. Het verhaal heb ik in mijn herinnering zo’n beetje elke keer als Waterloo langs kwam gehoord. Maar het betekende ook dat ABBA werd bijgehouden. Ik herinner me dat we voor een Free Record Shop-aanbieding van het toen nagelnieuwe album Super Trouper van mijn geboorteplaats Monster helemaal naar Maassluis zijn gereden. Om er bij thuiskomst ietwat teleurgesteld achter te komen dat het de Spaanse versie was (die hadden ze bij Free Record Shop natuurlijk goedkoop kunnen importeren) waarop niet alle tracks in de Engelstalige versie te horen waren.

Sentimenteel waarde
Het meest gedraaid werd echter The Very Best Of ABBA, een dubbelalbum dat ik bij het uit huis gaan dan ook gewoon heb meegepikt uit de LP-collectie van mijn ouders. Vanwege de sentimentele waarde, absoluut. Ik trek ‘m niet voor niets nu weer bij het Eurovisie Songfestival uit de kast. Maar ook gewoon vanwege de vele topliedjes die er op staan.