PLAAT 013: Blur – 13

Categorieën Plaat voor m'n kop

Onder de noemer Plaat Voor M’n Kop wekelijks op vrijdag de persoonlijke verhalen bij LP’s (en af en toe cd’s) die mijn leven gevormd hebben. Deze week 13 van Blur.

EKNL-Plaat013
‘I just slip away and I am gone’

Het album 13 van Blur is bij de massa zeker niet de meest bekende. De doorgaans vrolijke Britpoppers laten zich, geleid door het hartenzeer van frontman Damon Albarn, op het album dan ook van hun meest donkere kant zien. De plaat gaat gebukt onder het hartverscheurende liefdesverdriet van Albarn en is terugkijkend op hun totale oeuvre wellicht het meest imposante staaltje muziek dat Blur ooit uitbracht.

Besloten
Op 25 februari 1999 is de band ter promotie van het album in Amsterdam en voor een zeer besloten gezelschap zullen ze 13 integraal spelen in VPRO Studio Amstel, aan het Rembrandtplein. Ik heb daar geen uitnodiging voor, maar ben stomtoevallig wel in de buurt als die show ’s middags op het punt van beginnen staat. Ik kom dan namelijk net van een afspraak bij MUSIC minded-hoofdredacteur Ruben Eg vandaan, in de Utrechtsestraat.

Bluf
Buiten aanschouw ik het bescheiden rumoer van roadies die met apparatuur sjouwen en plots loop ik een medewerker van platenmaatschappij Sony Music tegen het lijf, die ook Blur wel erg graag wil zien. De betreffende medewerker noem ik maar even niet bij naam, gezien zijn huidige functie. Feit is wel dat hij de stoute schoenen aantrekt en ik in zijn kielzog meeloop. Bij de concullega’s van Blurs platenfirma EMI bluft hij dat hem door hun directeur is beloofd dat hij ook naar binnen mocht én dat hij iemand mee mocht nemen.

Glunderen
Verbaasde gezichten bij de deur, want daar stond niets over op hun lijstje met genodigden. Maar vooruit, als hij er helemaal voor naar de studio was gekomen… We krijgen twee pasjes opgespeld en mogen naar binnen. Gezicht in een ‘pokerface’-houding, maar inwendig glunderend. De studio stond bomvol apparatuur, waar achter amper ruimte voor publiek was. Misschien 25 tot 30 man. Hooguit. Ik sta achter een aantal flightcases ter hoogte van gitarist Graham Coxon en zie de band een intense set doen, waarin Albarn zijn demonen uitdrijft op de radio. Met in de toegift nog wel een uitbundig Song 2 om de lucht te klaren. Woohoo!

Hoe dat alles klonk? Zo:

blur_vpro_setlist

Edgar Kruize is freelance tekstschrijver en journalist. Gespecialiseerd in (live) entertainment, muziek en film en daarnaast in teksten voor de zorgsector.

1 gedachte op & ldquo;PLAAT 013: Blur – 13

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *