PLAAT 009: Nirvana – Slither

Categorieën Plaat voor m'n kop

Onder de noemer Plaat Voor M’n Kop wekelijks op vrijdag de persoonlijke verhalen bij LP’s (en af en toe cd’s) die mijn leven gevormd hebben. Deze week de Slither 7″ single van Nirvana.

EKNL-Plaat009
‘After dinner, I had ice cream I fell asleep, and watched TV’

Iedere generatie heeft zijn moment van ‘weet jij nog waar je was toen…‘ en voor mijn generatie geldt dat de zelfmoord van Kurt Cobain zo’n moment was. Ik weet het nog precies. Deze week is het twintig jaar geleden dat hij zichzelf van het leven beroofde en in die pre-internettijden was het ook een avond op televisie dat zich langzaam begon af te tekenen wat er was gebeurd.

Roze
Mijn jongere broer was in onze familie de eerste die Nirvana op het vizier had gekregen. Hij had het album Bleach al gekocht voor doorbraakalbum Nevermind uitkwam in 1991. Ik haakte in 1990 aan door het singletje van Slither te kopen. Roze vinyl, alleen daarom al. De concerten van de band eind jaren tachtig en in 1991 hadden we niet gezien, maar in Ahoy’ 1994 zouden we er zeker bij zijn.

Uitgesteld
Die show werd eerst uitgesteld vanwege de overdosis (later bleek eerste zelfmoordpoging) van Cobain in Rome. Het deed me schrikken. Maar ik keek uit naar de inhaaldatum, meer nog dan dat ik me bezig hield met de vraag of het eigenlijk wel zo goed ging met Cobain. Die inhaaldatum werd nooit meer gehaald.

Tegen beter weten in
Ray Cokes met zijn programma MTV Most Wanted was hét tv-amusement voor iedereen die nu eind dertig, begin veertig is. De anarchistische manier van televisiemaken, vol vaart, humor, ongein en hele goede (live)muziek was ongekend. Het is in Cokes’ programma dat de eerste berichten naar buiten komen dat er iets goed mis is. De televisie staat bij mijn broer op de kamer en tussen de muziek door houdt Cokes de kijkers op de hoogte. Er zou ‘iets’ aan de hand zijn bij het huis van Cobain in Seattle. Vervolgens zou er een lichaam zijn gevonden. Steeds steek ik mijn hoofd om de hoek om die updates te volgen op televisie en in een soort jonge naïviteit ga ik er dan nog steeds wel vanuit dat het toch écht niks met Kurt Cobain aan de hand kan zijn. Terwijl ik stiekem heus wel beter weet.

Cash
Vanwege de manier waarop er tijdens de uitzending steeds nieuws naar buiten druppelt, komt de uiteindelijke mededeling dat de in het huis gevonden man daadwerkelijk Kurt Cobain is niet meer als een schok en vind ik het daarna bijna niet eens erg dat het concertkaartje voor Nirvana in Ahoy’ weer voor cash wordt ingewisseld. De liefde voor Nirvana is vrij snel over. Twee decennia later herinner ik vooral nog dat eerste singletje nog en realiseer ik dat Nirvana al vrijwel een jaar of tien à vijftien hier geen rondjes op de draaitafel of in de cd-speler meer heeft gemaakt.

Edgar Kruize is freelance tekstschrijver en journalist. Gespecialiseerd in (live) entertainment, muziek en film en daarnaast in teksten voor de zorgsector.

1 gedachte op & ldquo;PLAAT 009: Nirvana – Slither

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *