Onder de noemer Plaat Voor M’n Kop wekelijks op vrijdag de persoonlijke verhalen bij LP’s (en af en toe cd’s) die mijn leven gevormd hebben. De reeks gaat verder met het machtige Thirteenth Step van A Perfect Circle.

EKNL-plaat004

‘Go to sleep to the rythm of the war drums’

Hoewel technisch Tool de betere band is waar Maynard James Keenan zijn vocalen aan leent, gaat bij mij persoonlijk het hart net iets sneller kloppen bij zijn andere band A Perfect Circle. Misschien is dat ook wel exact het verschil. Tool maakt muziek als hogere wiskunde. Muziek die het hoofd raakt. A Perfect Circle maakt zich er – onder bezielende leiding van gitarist en voormalig Tool-roadie Billy Howerdel – op het eerste gehoor makkelijker vanaf. Maar ze weten meer het hart te raken.

Emotionele achtbaan
Veel mensen vinden het titelloze A Perfect Circle debuut uit 2000 het best. Voor mij persoonlijk is de tweede die drie jaar later verscheen het album dat het ‘m doet. Er zitten meerdere lagen in die zich per luisterbeurt meer blootgeven, de tracks zijn beter van structuur (de langzaam opbouwende opener The Package doet je rillen en zuigt je het album in, daarna is het een grote emotionele achtbaan) en zeker als je ‘m op LP hoort merk je dat elke plaatkant een mooi geheel van drie tracks per plaatkant vormt. Deze dubbel-LP is fantastisch, maar ergens knaagt het ook wel een beetje. Want deze is niet geheel eerlijk in mijn bezit gekomen.

Wanhopige uithaal
De tournee rond Thirteenth Step bracht de band tweemaal naar Nederland. Eerst op 21 september 2003. Als voorprogramma van een meer dan belabberd Deftones geeft de band een werkelijk fantastisch optreden weg dat vrijwel elke bezoeker aan de grond genageld en sprakeloos achterlaat. Vanaf de opener (een lieflijk Lullaby dat overgaat in een explosieve versie van Pet – exact andersom als op het album) is de band in blakende vorm. De bijna wanhopige uithaal van een volledig in de tekst verdwijnende Keenan tijdens The Outsider zorgt alleen bij de gedachte er aan nog voor kippenvel.

Flauwe grapjes
Toen vervolgens een volledige show werd aangekondigd in het Tilburgse 013 was ik er als de kippen bij om tickets te kopen. De blakende vorm die de band in Ahoy had laten zien, daar verkeerde A Perfect Circle in Tilburg nog immer in. Het vlamde, het emotioneerde en net als de spanningsboog op springen stond, gooide de band er flauwe grapjes in om de sfeer te relativeren. Echter, de show maakte toch een stuk minder indruk omdat er schuin achter me een erg luidruchtig en steeds harder lallend duo stond dat de inhoud van hun bierbekers belangrijker vond (of leek te vinden) dan de boven zichzelf uitstijgende band op het podium. Keer op keer baanden ze zich een weg door de menigte om wéér naar de bar te lopen en met een volle tray bier terug te lopen. Tot een van de twee, ondersteund door de ander, aan de overvloedige drankconsumptie bezweek.

Genoegdoening
Opgelucht zag ik de twee vertrekken en uit een ooghoek zag ik dat ze een tas in de vorm van een LP hadden laten staan. Op dat moment won de nieuwsgierigheid het van het optreden. Een snelle blik in de tas toonde dat de heren voor de show al langs de merchandise waren gelopen en dat in de tas de prachtige dubbel-LP van Thirteenth Step zat. Een fractie van een seconde wilde ik nog achter ze aan met die nagelnieuwe LP. Maar toen bedacht ik me dat ze waarschijnlijk de volgende dag de aankoop niet eens meer zouden herinneren. Daarnaast, ze hadden verdorie een groot deel van het concert danig verpest. Daar mochten dan best twee mooie plakken vinyl als genoegdoening tegenover staan…