Muziek7Daagse, dag 5

Categorieën Actualiteit

Muziek7Daagse, dag 5: Het is vrijdag de 13e, dag vijf in de mij door René Steenbergen op Facebook in de maag gespliste Muziek7Daagse. Goede dag om dus iets met het nummer 13 te doen.

Het gelijknamige album van Blur (13 dus) is een serieuze optie. Prachtig en vaak vergeten album dat piept en kraakt onder het liefdesverdriet van frontman Damon Albarn. Of het wordt de nimmer uitgebrachte rocker Thirteen van Eels, dan wel het duistere Thirteen van muziek-Jerommeke Danzig (gecoverd door Johnny Cash). Of toch maar… Natuurlijk, het onvolprezen Thirteen van Big Star.

De kracht van muziek is herinnering. Een nummer kan je in één klap terugbrengen naar vervlogen tijden. Geen wonder dat muziek wonderen doet bij Alzheimer-patiënten. Het bijzondere van Thirteen is dat het mij (en waarschijnlijk iedere andere luisteraar) in één klap terugbrengt naar de puberteit. Zelfs al heb je het nummer – zoals ik – in je puberteit nooit gehoord. De prachtige sfeerschets over kalverliefde, het ontdekken van muziek, het van een naar school lopen met een meisje dat al dan niet je verkering is. Het is allemaal zo treffend gedaan door Alex Chilton en Chris Bell, dat het nummer naar mate je ouder wordt ook steeds meer weemoed oproept.
Geen wonder dat het weerklank blijft vinden bij steeds weer nieuwe generaties. Van dEUS tot Garbage en van Wilco tot Elliott Smith, allen namen ze covers op. Maar het origineel blijft onovertroffen.

Edgar Kruize is freelance tekstschrijver en journalist. Gespecialiseerd in (live) entertainment, muziek en film en daarnaast in teksten voor de zorgsector.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *