Muziek7Daagse, dag 3

Categorieën Actualiteit

Na het loeizware Tool gisteren, vandaag een track die wat er ook gebeurt mijn hart verwarmt en onder elke omstandigheid troost geeft. O-o-h Child van The Five Stairsteps, een track die me daadwerkelijk geeft wat een glazuursplijtend energiedrankje pretendeert te doen; vleugels.

Met dank aan René Steenbergen zit ik mijn muzikale geheugen te ordenen en buiten is het momenteel grijs en grauw. Helaas ben ik behept met een hersenpan die zich ook vaker met donkergrijze wolken dan met zonneschijn vult en het donkere weer buiten laat me verlangen naar The Five Stairsteps voor wat interne zonneschijn.

Familietrapje
Ooit stond de familie van Betty en Clarence Burke te boek als ‘the first family of soul’. Tot er een zekere familie Jackson opstond en met die titel aan de haal ging. Het kan verkeren. In het geval van de familie Burke vormden vijf van de zes kinderen van Betty en Clarence het zangcombo The Five Stairsteps. Moeder Betty noemde de band zo omdat deze, als ze op een rijtje stonden, leken op een trap.

Omweg
In 1970 nam het vijftal een prachtige single op. Op de ene kant de The Beatles-cover Dear Prudence, op de andere het majestueuze O-o-h Child. Het deuntje van The Beatles was bedoeld als ‘de hit’, maar het b-kantje wist al snel de harten van radioluisteraars te beroeren. Zelf leerde ik het via een omweg kennen. The Posies hebben het begin jaren ’90 opgenomen als b-kantje van hun Definite Door en die opname (met daarin ook nog een stukje Tighter, Tighter van Alive ‘N Kickin’, eveneens uit 1970, verwerkt) greep me direct bij de kladden. Via de uitvoering van Nina Simone wist ik het destijds in tijden voor het internet terug te speuren naar het origineel van de familie Burke.

Zalvend
Het nummer is in mijn hart gekropen en houdt daar een vlammetje brandend. Zit je in een dipje, heb je er even geen zin meer in, zit het leven tegen? Laat de broers en zussen Burke los op je trommelvliezen en ze vertellen je op zalvende manier dat het goed komt. Mierzoet, maar het werkt. Écht.

[Dit bericht leent wat tekst uit een blog dat ik schreef voor Ondergewaardeerde Liedjes en staat ook op Facebook]

Edgar Kruize is freelance tekstschrijver en journalist. Gespecialiseerd in (live) entertainment, muziek en film en daarnaast in teksten voor de zorgsector.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *