Mediazine: De grote superster

Categorieën Portfolio

Deze maand in Mediazine onder meer mijn verhaal over het nieuwe Jan Smit-album Jij & Ik.

Jan Smit
De grote superster

Met de release van Jij & Ik voegt Jan Smit een nieuw hoofdstuk toe aan zijn toch al imposante carrière. Er is in de Nederlandse popgeschiedenis geen artiest die op zo’n jonge leeftijd al aan de top raakte en daar jarenlang bleef.

EKNL_MZ1409Het is bijzonder hoe een artiest, als deze zo lang meedraait, gaat aanvoelen alsof deze er altijd al is geweest. Voor Jan Smit geldt dat ook, er zijn inmiddels generaties die niet beter weten of dat Jan Smit een succesvol artiest is. Zijn échte debuut maakte hij in 1997. Een jaar nadat hij had mee mogen zingen op de BZN-single Mama, scoorde hij als tienjarig ventje zelf de klassieker Ik Zing Dit Lied Voor Jou, zijn eerste nummer één notering in de Nederlandse hitlijsten. Daarna volgden meer hits en vooral – goeddeels buiten het zicht van de Nederlandse fans – een succesvolle periode in Duitsland. Jan over deze tijd: “In Duitsland stond ik avond na avond in enorme hallen op te treden, zo’n beetje mijn hele puberteit lang. Ik heb er geleerd te entertainen. Mijn muzikale basis werd daar gelegd.”

Met die basis ging in 2005 de focus weer vol op Nederland. Dat resulteerde in een enorme reeks hits en een indrukwekkende stapel met goud en platina bekroonde albums en muziekprijzen als een TMF Award, een Edison en een Gouden Harp. Voor alleskunner Jan Smit lonkte vervolgens ook de televisie. Zijn met de Gouden Televizier Ring bekroonde realitysoap Gewoon Jan Smit groeide uit tot een kijkcijferkanon, waarna hij steeds vaker gevraagd werd als presentator. In die rol is hij nog steeds regelmatig op de buis, als presentator van het Muziekfeest op het Plein, De Beste Zangers van Nederland en natuurlijk als spil van de vriendenclub in De Zomer Voorbij.

In 2012 richtte Jan Smit zijn eigen platenlabel op, Vosound Records. Op dat label bracht hij zijn album Vrienden uit en de Unplugged-cd. Jij & Ik verschijnt natuurlijk ook op dit eigen label. Het is tekenend voor Jan Smit dat hij naar mate hij ouder wordt, ook zijn eigen carrière meer en meer stuurt. “Het pad dat ik ben ingeslagen, kan ik helemaal inrichten”, zo stelde hij daar eerder al over tegenover Mediazine. Het eigen label hoort daar bij, het zelf liedjes schrijven ook. Dat deed hij al langer, maar op Jij & Ik is het wederom erg prominent en persoonlijk. Neem nu het nummer Kleine Superster, dat hij schreef voor zijn zoontje Senn, die op 23 augustus zijn eerste verjaardag vierde. Het maakt van Smit juist een grote superster dat hij zo’n persoonlijk liedje zo weet te schrijven en te brengen, dat het een nummer is geworden waarin elke ouder zichzelf zal herkennen.

Het gezinsleven gaat voor Jan Smit anno 2014 dan ook boven alles. Hij richt zijn agenda dan ook dusdanig in, dat hij enerzijds zo veel mogelijk tijd bij vrouw en kinderen kan doorbrengen en anderzijds zo veel mogelijk met zijn passie muziek maken bezig kan zijn. Een theatertournee is daarvoor de perfecte tussenoplossing. Dat merkte Jan Smit toen hij in 2013 voor het eerst de theaters in ging. De veertig uitverkochte shows smaakten naar meer en daarom zal hij ook eind 2014 en begin 2015 weer een theatertour doen. “Het intieme karakter van theatershows, het directe contact met het publiek en de mogelijkheid om lekker te improviseren, maken dat het ontzettend leuk is om te doen”, aldus de zanger. “Dat vind ik ook zo mooi aan mijn vak: ik kan mensen op die manier blij maken, een heerlijke avond uit bezorgen. Het is een eer om dat te mogen en kunnen doen.”


Jan Smit – Jij & Ik

Nederpop

Jan Smit is een druk baasje. In 2012 bracht hij de cd Vrienden uit, goed voor drie nummer 1-hits. Onderwijl deed hij shows in Ahoy om zijn jubileum te vieren en nam hij ook de in 2013 uitgebrachte Unplugged – de Rockfield Sessies cd op. Nu is er alweer een nieuw album. Op Jij & Ik uiteraard vrolijke, zeer meezingbare up tempo nummers, zoals de inmiddels al tot hit uitgegroeide titeltrack. Daarnaast is er echter ook ruimte voor inhoudelijk meer serieuze nummers, zoals Kleine Superster, een liedje dat hij geschreven heeft voor zijn zoon Senn en Vier Dat Je Bestaat een nummer dat voort is gekomen uit de 3FM Serious Request-veiling van 2013. Jan Smit schreef het merendeel van de liedjes zelf, in samenwerking met Thomas Tol. Maar op het album valt ook de bijdrage van Jan Dulles (3JS) op in de vorm van het fraaie Blijf Dan Bij Mij. Uitschieter de heel andere kant op is Handen Omhoog, samen met Kraantje Pappie. Voor de snelle beslissers is Jij & Ik uit als dubbel-cd. Op de tweede cd staan Nederpop- en levensliedklassiekers als bijvoorbeeld Dinge-Dong, Droomland en Zeven Brieven, favorieten van Jan Smit waar hij zijn eigen stempel op drukt.


[Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd in de september 2014 editie van Mediazine | Foto © Esther Schulting]

Hier het volledige nummer. Mijn bijdragen staan op pagina 114 t/m 117:

Edgar Kruize is freelance tekstschrijver en journalist. Gespecialiseerd in (live) entertainment, muziek en film en daarnaast in teksten voor de zorgsector.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *