Deze week in TV Krant een kort interview met Carice van Houten over haar rol in tv-serie Game Of Thrones. Een interview dat vanwege het drukke schema van de actrice per e-mail heeft plaatsgevonden. Dus of ze echt aan de andere kant achter het toetsenbord zat blijft gissen.

Game Of Thrones
Carice van Houten als mysterieuze priesteres

Maandag start op hbo seizoen twee van fantasyreeks Game Of Thrones, waarin zeven adellijke families strijden om de macht over het mythische westeros. Carice van Houten speelt vanaf dit tweede seizoen priesteres Melisandre.

Het eerste seizoen Game Of Thrones sloeg internationaal in als een bom. Reeds bij de première op 17 april 2011 schakelden alleen al in amerika zo veel kijkers in, dat die zelfde avond nog het groene sein werd gegeven voor een tweede reeks. Deze start maandag met een dubbele aflevering op hbo. Carice, die tijdens de opnames gedeeltelijk haar angst voor paarden heeft overwonnen, was overigens aanvankelijk al gevraagd voor een andere rol in het eerste seizoen, zo vertelt ze. “Vanwege een film die ik ging draaien, kon ik dat niet doen. Toen bekend werd dat er een tweede seizoen kwam, is mij opnieuw gevraagd auditie te doen, nu voor de rol van Melisandre. Ik ben naar Londen gegaan om daar te testen en uiteindelijk hebben ze mij de rol aangeboden.”

Agendavulling
In het drukbevolkte seizoen twee is Melisandre niet elke aflevering te zien, maar ze zal een belangrijke stempel op het verloop van de serie drukken. “In het volgende seizoen krijgen jullie meer van haar te zien”, aldus Carice, die het niet erg vindt dat vanwege Game Of Thrones de ruimte in haar agenda beperkter wordt. “Ik ben voor meerdere seizoenen aan de serie verbonden. Althans, voor zolang de serie een succes blijft en er nieuwe seizoenen worden gemaakt. Er wordt ieder jaar een aantal maanden aan de opnames gewerkt, dat maakt het inderdaad lastig om te combineren met andere projecten. Maar als ik in Nederland aan een film werk, is dat eigenlijk niet anders. Ik vind het wel prettig om me een paar maanden helemaal op één project te kunnen richten.”

Niet exotisch
Game Of Thrones wordt momenteel geschoten in Ierland (“Niet de meest exotische, warmste locatie, maar wel zeer fotogeniek”) en kent dusdanig veel verhaallijnen dat sommige acteurs elkaar niet ontmoeten op de set. Gelukkig had Carice, zo zegt ze, wel veel scènes samen met Liam Cunningham, haar tegenspeler uit Black Butterflies. “Het is erg fijn om met hem werken, dus we vonden het allebei heel leuk om in Game Of Thrones weer tegenover elkaar te staan.”

Creatieve ruimte
De tv-serie is gebaseerd op de A Song Of Fire And Ice-boekenreeks van de Amerikaanse schrijver George R.R. Martin, waarvan inmiddels vijf kloeke delen en diverse appendices zijn verschenen. Game Of Thrones volgt de boeken vrij trouw, maar de makers veroorloven zich wel de creatieve ruimte om bepaalde elementen of verhaallijnen iets anders te vertellen dan in de boeken. Van Houten heeft die in ieder geval nog niet gelezen. “Omdat ik mijn eigen invulling aan Melisandre wilde geven, zonder me te laten beïnvloeden door de boeken. Inmiddels heb ik ze wel allemaal gekocht, omdat ik nieuwsgierig ben hoe het Melisandre zal vergaan in de komende seizoenen. Nu nog de tijd vinden om ze te lezen…”

[Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd in editie #15, 2012 van TV Krant | foto © HBO]