TrosKompas: Jolige Janboel!

Categorieën Interview

In TrosKompas nummer 36 van 2010, deze week uit, het 8 pagina’s tellende interview dat ik had met André van Duin (als Jan Wijdbeens) en Jan Smit, naar aanleiding van het nieuwe televisieseizoen bij de TROS. Het interview vond plaats in de studio van William Rutten, waar de fotosessie ook plaatsvond.

Jolige Janboel
Jan Wijdbeens ontmoet Jan Smit

Beiden beginnen ze aan een nieuw televisieseizoen bij de TROS: Jan Smit en Jan Wijdbeens. Zet de twee bij elkaar en je krijgt… een vrolijke Janboel!

Er klinkt gedonder, gebonk en een harde ‘hoooooo’. Jan Wijdbeens komt van de steile trap gekletterd in de fotostudio waar Jan Smit wordt gefotografeerd voor de cover van TrosKompas. Wijdbeens plakt een sticker op de deur van de fotograaf. ‘Hier woont een Andre van Duin-fan’. Vervolgens paradeert Wijdbeens de studio in en al snel neemt hij de hele covershoot over. Beide TROS-gezichten hebben een cameraploeg in hun kielzog. Smit voor zijn realitysoap Gewoon Jan Smit, die van start gaat nadat de nieuwe reeks De Zomer Voorbij is uitgezonden. Wijdbeens heeft een team bij zich voor zijn Wijdbeens Report, onderdeel van het nieuwe André van Duin programma. Er is heel wat gebeurd sinds hun eerste ontmoeting jaren geleden. Smit moet er even bij gaan liggen als hij er aan denkt. “Onverwerkt trauma”, zo meent Wijdbeens, terwijl hij naast de bank gaat zitten als een psychiater. “Gebeurt wel vaker bij mensen die mij hebben ontmoet. Gooi het er maar uit jongen!” Jan Smit begint te vertellen. “Ik was als jongetje, ik denk dat ik een jaar of 10 was, te gast bij Telekids bij Carlo en Irene en zat in het publiek. Met een geel t-shirtje aan, dat weet ik nog. Jan Wijdbeens kwam daar toen binnen denderen en is bovenop me gaan zitten. Dan heb je meteen een raar beeld van zo iemand.”

TrosKompas201036
TrosKompas 36
Een avontuurtje
Het was voor beide Jannen helemaal aan het begin van de televisiecarrière. Inmiddels zijn we bijna 15 jaar verder, is Jan Smit een volwassen artiest en geldt Jan Wijdbeens nog steeds als de enige échte razende reporter die ons land rijk is. Wijdbeens is op zoek naar een primeurtje en wil dat de aanwezige TrosKompas reporter even de opnameapparatuur uitzet en de oren afwendt als Jan Smit hem de ins- en outs vertelt van een avontuurtje met een heel bekende… Ja, dat is nou jammer! Dat kunnen we hier dus niet opschrijven. Een paar jaar geleden stopte Smit na drie seizoenen met zijn realitysoap. Dit jaar start hij er weer mee. “Ik had destijds het gevoel dat ik alles had laten zien wat er te zien was over mij. En dat was toen ook echt zo. Maar nu ben ik in een heel andere levensfase terechtgekomen, gaan we een heel nieuw avontuur aan en zijn we aan het werk met Engelstalig materiaal. Een hele stap, waar ik volkomen blanco in ga. Pakt het goed uit, dan ga ik er natuurlijk helemaal voor. Lukt het niet, dan heb ik het geprobeerd, maar verder helemaal niets verloren. Voor de serie is het wel leuk dat mensen me eens een keer iets ‘anders’ zien doen dan wat ze van me verwachten.”

Jans rug op
Wijdbeens: “Ik ben een liefhebber van alles wat uit Volendam komt. Ik zet het heel vaak op. Jan Smit, Nick en Simon, 3Js. Heerlijke muziek! Zo’n soap die Jan doet, is niks voor mij. Als ik mijn Wijdbeens Report doe, dan vind ik het prima als er camera’s bij zijn, anders heeft de televisiekijker er zo weinig aan! Maar ik hoef ze niet mee naar huis te hebben…” Smit: “Voor mij is het meer dan een televisieprogramma. Het is ook een mooie herinnering voor mezelf, waarnaar ik later terug kan kijken. Er gebeurt zo veel in mijn leven, in zo’n hoog tempo, ik vergeet nu al de helft. Die soap is een blijvende herinnering.” Wijdbeens: “Ik ga ook al zo veel jaar mee en heb ook al zo veel gedaan, ik weet het meeste niet eens meer. Zo was ik alweer vergeten dat ik op Jantje ben gaan zitten jaren terug. Zal ik het nog een keer…?” En hop, daar zit Wijdbeens op Smits rug, driftig gebarend naar de fotograaf. “Snel! Klikken! Anders krijgt ‘ie rugproblemen!”

Gooien met Van Gorp
Smit giert het uit en draait rondjes met Wijdbeens op zijn rug. Jan Wijdbeens heeft ondertussen ook nog een tv-programma te promoten en dat doet hij dan ook met verve. “Jazeker, ik ga weer op pad om aan mensen te vragen wat hun favoriete fragment van André van Duin is en ik bezoek BN-ers om te zien of ze fan van hem zijn. Waarom de mensen die man toch zo leuk blijven vinden…? Het is allemaal al honderd keer op televisie geweest! Hoe dan ook, uit dat omvangrijke oeuvre van Van Duin laat de TROS dan een bloemlezing van de meest opgevraagde fragmenten zien, op veler verzoek onverkort. Van Duin zit ook al zo lang in het vak, hij is alweer aan zijn derde generatie fans toe! Wat is jou favoriete fragment eigenlijk, Jan?” Smit stelt dat hij de humor van Van Duin tijdloos amusement vindt. “Met het hele gezin keken we vroeger op de bank naar André van Duin, daar kleven veel herinneringen aan. En het blijft gewoon leuk.” Zelf vindt hij een fragment helemaal te gek van ver voor hij zelf geboren was, uit het TROS programma Hitboulevard, uit 1978. “Die scene waarin Van Duin Corrie van Gorp in die bak water gooit, die is hilarisch. Hoe vaak je ‘m ook ziet. En natuurlijk het Pizzalied, fantastisch.” Wijdbeens: “Daarnaast komen de Animal Crackers weer terug, die vond je toch ook zo leuk? Het is een hele nieuwe reeks, later dit jaar.” Smit: “Helemaal super!”

Populair virus
Jan Smit – zo werd onlangs bekend – is de meest gevaarlijke zoekterm op internet, omdat er vaak virussen zijn verstopt in downloads die op zijn naam staan en omdat er veel filmpjes op internet staan die uit zijn naam online zijn gezet, maar waarop dan iets heel anders blijkt te staan. “Wat ik daar van vind? Tsja, dat is nogal dubbel. Het is erg vervelend dat mijn nam misbruikt wordt, maar het betekent ook dat ik een bepaalde populariteit heb en daar mag ik natuurlijk alleen maar dankbaar voor zijn.” Wijdbeens: “Ik ben daarentegen hartstikke veilig. Je kan mij opzoeken en dan gebeurt er helemaal niks! Ik ben zo saai…” Smit: “Maar er zijn wel veel mensen die je nadoen op internet.” Wijdbeens: “Ja, daar ben ik wel weer trots op. Als iemand je parodieert of imiteert, dan doe je er toe! Maar in een programma als De TV Kantine heb je mij nog nooit gezien, dus je moet het ook niet overdrijven. Zó populair zijn we nou ook weer niet, want jij zit er ook nooit in. We zijn kennelijk te moeilijk na te doen, of gewoon niet interessant.” Smit: “Maar mijn moeder wordt daar weer wel geparodieerd. Dat vind ik echt super grappig. Dat vindt ze zelf trouwens ook. Ze is de enige moeder in Nederland die geparodieerd wordt, dat is toch fantastisch!”

Parenclub
Jan Smit en Jan Wijdbeens, twee mannen die voor het oog van de camera leven. Alles wordt geregistreerd, er zijn bijna geen geheimen meer. Zou je tenminste denken. Zijn er dingen die niemand van ze weet? “In mijn realitysoap Gewoon Jan Smit laat ik alles zien aan de fans wat ik wil laten zien”, aldus Smit. “Dat betekent dus dat ik me heel erg bewust ben wat ik doe als er een cameraploeg bij is. Wat ik niet wil dat in beeld komt, breng ik ook niet naar buiten.” Wijdbeens: “Dat is wel een goede tip, want bij mij was er wel een cameraploeg bij toen ik pas die parenclub bezocht.” Jan Smit: “Vindt mevrouw Wijdbeens het dan niet erg als jullie daar heen gaan met een cameraploeg?” Wijdbeens: “Nou, dat was niet zozeer met mevrouw Wijdbeens… Het was soort van…. Eeehm, je weet wel… werk!”

Groot geheim
Waarna Wijdbeens opveert en een echt primeurtje wil delen met TrosKompas. “Weet je wat echt maar heel weinig mensen weten?” Jan Smit kruipt ook dichterbij om de primeur te horen. “Het is… Ssssstt! Een groot geheim dat Jan Wijdbeens eigenlijk helemaal niet bestaat. Dat weten niet veel mensen, en de TROS krijgt elke week zakken vol met post binnen voor hem. Zonde van de postzegels!” Het hoedje en de bril gaan af. “Jan Wijdbeens is gewoon een typetje van André van Duin!” Smit gaat er met de bril en het hoedje vandoor en begint Wijdbeens na te doen. Van Duin vertelt ondertussen dat de terugblik naar zijn oude materiaal in Van Duin Op Zijn Best dezelfde gevoelens bij hem oproept als Jan Smit heeft bij het terugkijken van oude afleveringen van zijn soap. “Er komen zo veel herinneringen bovendrijven die ik soms alweer vergeten was. Ik ben dan ook regelmatig op internet op YouTube oude filmpjes van mezelf aan het terugkijken, waarbij ik vaak de clue niet meer weet. Zit ik om mezelf te lachen. Erg leuk. Dus de programma’s die ik maak zijn ook voor mij een nostalgische trip.” Met het hoedje en de bril weer op, is Van Duin ineens weer verdwenen en zit Jan Wijdbeens weer in de studio. “Laat mij het interview maar weer doen, ik heb daar toch wat meer ervaring mee dan zo’n amateurtje van TrosKompas. Dus Jan, wat zei je nou net over Patricia Paay…?”

EKNL-JanSmitvanDuin

[Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd in editie #36, 2010 van TrosKompas | Foto’s © William Rutten]

Edgar Kruize is freelance tekstschrijver en journalist. Gespecialiseerd in (live) entertainment, muziek en film en daarnaast in teksten voor de zorgsector.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *