“Als je met je hoofd op televisie bent, dan moet je een olifantenhuid kweken”

Categorieën Interview

In het nieuwe RTL 4-programma It Takes 2 laat een negental BN-ers zich vanaf vandag van een heel kwetsbare kant zien, als zij hun nog onbekende zangtalent aan Nederland gaan tonen. Chantal Janzen en Gordon presenteren en hebben elk zo hun eigen kijk op de manier waarop zij de kandidaten benaderen. Ik sprak hen voor TrosKompas.

 Er is een onmiskenbare chemie tussen Chantal Janzen en Gordon. Dat bleek al toen ze naast elkaar zaten in de jury van Holland’s Got Talent en samen Beat The Best presenteerden. Naar aanleiding van het programma Chantal Blijft Slapen waarin de sterke band tussen de twee andermaal duidelijk werd, is Gordon ook aan Chantal gekoppeld in It Takes 2. “Chantal is een lief en warm mens”, aldus Gordon. “Leuk om bij te zijn, en enorm leuk om mee te werken. Wederzijds respect is in dit vak heel belangrijk en dat is er over en weer.” Chantal is het daar mee eens en ze denkt dat de combinatie zo goed werk omdat de persoonlijkheden raakvlakken hebben, maar ook verschillen. “Het fijne is dat ik totaal gen reserves voel als ik met Gordon werk. Hij is wat grilliger dan ik, hij kan op maandag rood, op dinsdag roze en op woensdag zwart zijn. Voor de makers zou het maar wat heftig zijn als ik op mijn beurt een hysterisch type zou zijn dat daar doorheen rent.”

Bescherming
Gordon moet lachen om de omschrijving en geeft als grootste overeenkomst de humor aan die ze delen. “Weet je wat nou zo grappig is? Chantal is echt één van de meest vileine vrouwen die ik ken. Ze is ontzettend gevat, geestig en ad rem. Ze heeft een flair waarmee ze de meest vreselijke dingen kan zeggen en er gewoon mee weg kan komen als ze met die grote Bambi-ogen van haar knippert. Let maar eens op, ze zegt soms ergere dingen dan ik!” Chantal vindt dat het in een programma als It Takes 2 of een ander programma met BN-ers ook wel moet kunnen. “Als je met je hoofd op televisie bent, dan moet je een olifantenhuid kweken. Of tenminste een schildje opbouwen. Zeker als je al een paar jaar meedraait, moet je als BN-er echt tegen een stootje kunnen. Dit waar je bij Holland’s Got Talent bijvoorbeeld mensen die nooit op tv zijn geweest een beetje in bescherming neemt.” Gordon heeft in het verleden met Linda de Mol een soortgelijk programma als It Takes 2 gepresenteerd, in de vorm van Just The Two Of Us. “Ik wil de deelnemers juist een beetje in bescherming nemen in dit nieuwe programma, omdat ze zichzelf enorm bloot geven en door te zingen uit hun ‘comfort zone’ stappen. Ze laten een kant van zichzelf zien die ze jarenlang verborgen hebben gehouden, daar moet je voorzichtig mee omgaan.”

Spanning tot in de tenen
In It Takes 2 laten Jan Kooijman, Lieke van Lexmond, Klaas van der Eerden, Jan Versteegh, Carolien Borgers, Fatima Moreira de Melo, Marlijn Weerdenburg, Rutger Vink en Pim Wessels vanaf deze week onverwachte kanten van zichzelf zien en horen. Negen BN-ers die niet bekend staan om hun zangtalent. Zij worden gekoppeld aan drie artiesten in de vorm van Glennis Grace, Trijntje Oosterhuis en Waylon. Zij begeleiden de zangers in spé gedurende het programma. In de jury bevinden zich Angela Groothuizen, Roel van Velzen en John Ewbank. Chantal geeft aan dat ze wel snapt wat Gordon bedoelt. “Het niveau van de artiesten en de jury is heel hoog. Dat betekent automatisch voor de deelnemers dat het afbraakrisico ook enorm is. Als ze lekker kunnen zingen onder de douche of thuis achter de piano, betekent dit nog niet dat ze in een tv-studio omringd door professionals óók goed uit de verf komen. In een programma als Dance, Dance, Dance maakten de deelnemers ook weleens een foutje, maar met zang is het ook bij de kijkers meten veel duidelijker als het niet zo goed is. Die spanning voel ik als presentatrice tot in mijn tenen!”

Ambities
Binnen It Takes 2 hebben Chantal en Gordon geen heel actieve duopresentatie. Chantal staat op de studiovloer, Gordon vangt de kandidaten op. “Een perfecte rol, je moet daar iemand hebben die weet hoe het is om op te treden”, aldus Chantal. “Al zou ik graag ook een programma doen waarin we meer samen kunnen doen.” Gordon deelt die ambitie. “We hebben iets samen, dat komt goed over op tv, dus wie weet. Maar goed, ik heb nog zo veel ambities. Ik zou dolgraag nog eens een ‘Catherine’ of ‘Oprah’-achtig programma maken. Maar dat is heel bewerkelijk, zeker omdat het dagelijks zou moeten zijn en dat gecombineerd moet worden met allerlei andere dingen, zoals het runnen van een eigen bedrijf. Wie weet, in de toekomst.” Chantal zou graag eens een programma maken waarbinnen het format niet zo strak is. “Als je een bepaald aantal vlieguren hebt als presentator, is het presenteren van een grote show niet zo heel moeilijk meer, omdat je binnen een strak format werkt. Alles staat vast, je moet het alleen nog aan elkaar praten. Ik zou graag eens ‘zonder bandjes zwemmen’, dat je aan het begin van het programma nog niet weet wat er gaat gebeuren. Maar ja, dat is nogal lastig te verkopen. Ik ben al eens naar John de Mol geweest met een idee en hij zei – terecht – ‘dat is een fantastisch idee, maar het is geen format’. Ik antwoordde: ‘Dat weet ik! Maar ik wil het wel maken!’. Wie weet komt het er nog eens van.” 

Cijferdruk
Zowel Chantal als Gordon voelen ook de druk die een groots zaterdagavondprogramma met zich meebrengt op het gebied van kijkcijfers. Ze geven aan dat naar mate ze langer op televisie zijn, die druk alleen maar toeneemt. “Ik ga me dan ook niet meer publiekelijk aan en voorspelling wagen”, zo lacht Gordon. “Maar een show als deze is op alle fronten zo spectaculair, daar zullen zeker veel kijkers in geïnteresseerd zijn!” Chantal geeft aan dat kijkcijfers een van de grootste nadelen zijn van het op tv zijn. “De eerste keer dat je goed scoort denk je ‘oh, dat is mooi meegenomen zeg’. Maar daarna wil je daar ook niet meer onder komen. Ik slaap er slecht door en ben de morgen na een uitzending dan ook superzenuwachtig. Als de cijfers tegenvallen kan ik daar de hele dag van balen en dan merken ze dat thuis wel. Het voelt alsof je de hele dag in de keuken hebt gestaan om een mooie taart te bakken en dat je vervolgens te horen krijgt ‘wat heb jij nou voor belachelijks gemaakt’. Zo persoonlijk moet je het niet nemen, maar zo voelt het wel.”

Dubbele dosis
It Takes 2 is het grote nieuwe zaterdagavondamusement voor RTL 4 en de spanning die dit met zich meebrengt vinden zowel Gordon als Chantal erg lekker. Zelfs als het in dit geval geen live-programma is. Chantal: “Er is voor mij niets mooiers dan live presenteren. Dat zal mijn theaterachtergrond zijn, daar moet het ook avond aan avond in één keer goed zijn en als je op je kont gaat, moet je ter plekke maar een manier vinden om de boel zo vlekkeloos mogelijk op te lossen. Toen ik tv-programma’s ging maken, moest ik wel enorm wennen aan het feit dat ‘spontane’ dingen soms over moesten. In het geval van dit programma is het dan el niet live, het is wel met een topband, met fantastische artiesten, en superprofessionele jury en heel opvallende kandidaten. Al is mijn agenda nog zo vol, knappe jongen die mij daar weg houdt!” Gordon prefereert ook live, maar ziet de voordelen wel in van vooraf opnemen. ““Dan kan je op zaterdagavond gewoon ook eens en keer lekker je ding doen.” Zijn agenda zit dan ook bomvol, hij is direct na It Takes 2 ook te zien in Alles Mag Op Zaterdag. “Wat érg he?”, lacht de presentator. “Mensen hebben voor minder de tv uitgezet, hahahaha! Ik waarschuwde RTL dat het misschien te veel van het goede is. Later dit jaar start namelijk ook een nieuw seizoen Nooit Meer Naar Huis. Ze vinden echter dat er zeker niet te veel Gordon op de buis is. Dat is enorm eervol!” Chantal Janzen grinnikt. “Als je denkt dat JIJ veel op tv bent…”

[Dit interview is oorspronkelijk gepubliceerd in TrosKompas 11, 2016 | foto © RTL / William Rutten]

Edgar Kruize is freelance tekstschrijver en journalist. Gespecialiseerd in (live) entertainment, muziek en film en daarnaast in teksten voor de zorgsector.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *