TrosKompas: 40 jaar EO Jongerendag

Categorieën Portfolio,Reportage

Vandaag vindt in het Arnhemse GelreDome de 40ste editie van de EO Jongerendag plaats. Voor TrosKompas ben ik een jaar geleden richting Arnhem afgereisd voor een reportage die deze week in het kader van dat jubileum is verschenen.

40 jaar EO Jongerendag
Van klein lokale bijenkomst tot hip landelijk evenement

TrosKompas201424Met jaarlijks zo’n 25.000 tot 30.000 bezoekers, geldt de EO Jongerendag als een van ’s lands grootste evenementen voor jongeren en binnen Europa zelfs als het grootste christelijke jongerenevenement. Zaterdag 14 juni vindt de 40ste editie plaats in het Arnhemse GelreDome.

Toen in 1975 vanuit de EO in de Groningse Martinihal een eerste lokale bijeenkomst voor een groep christelijke jongeren werd gehouden, kon niemand vermoeden dat het evenement zou gaan uitgroeien tot een groots landelijk evenement, waar niet alleen meer christelijke jongeren op af komen. De laatste jaren heeft het evenement vast onderdak gevonden in het Arnhemse GelreDome en daar trekt het een uitermate divers publiek aan, variërend van mensen die daadwerkelijk komen om een dag met geloofsgenoten door te brengen, tot nieuwsgierigen die op laagdrempelige manier eens wat willen meekrijgen van religie, en mensen die puur voor de optredende bands komen.

Zien en gezien worden
Dat leidt tot een uiterst diverse mix aan publiek, waar alle subculturen van hardrockers tot skaters harmonieus met elkaar omgaan. Buiten het GelreDome is er een grote markt en zijn er diverse activiteiten, waar het motto vooral ‘zien en gezien worden’ lijkt. Jordi Swinkels (16) kijkt zijn ogen uit tijdens zijn tweede bezoek aan de EO Jongerendag. “Natuurlijk ben ik hier ook voor de meisjes”, zo lacht hij. “Het is leuk om zeker te weten dat ze op een zelfde manier in het leven staan.”

In het ritme
Binnen zijn onderwijl doventolken druk bezig om de muziek in woord en beeld te vertalen voor mensen met een auditieve beperking. Het is een erg bijzonder schouwspel. “Tijdens een gewoon gesprek loopt de vertaling niet synchroon, wat wij bij muziektolken wel proberen te doen”, zo stelt een medewerkster. “Hiervoor is het nodig dat we de muziek kennen. We proberen in het ritme van de muziek mee te gaan en in het ritme mee te gebaren. Dove mensen voelen vaak de bas, kunnen dus ook het ritme meevoelen, wat prettig is tijdens het zingen. Verder gebruik je bij muziektolken je hele lichaam, het is nog expressiever dan het vertalen van een gewoon gesprek.”

Vrijheid
Op het terrein zijn diverse ‘prayer points’ ingericht, waar jongeren ter plekke in gebed kunnen of een luisterend oor van een medewerker kunnen vinden. “Het leuke van de ‘EO jongerendag’, vind ik dat je in vrijheid jezelf kan zijn”, aldus bezoekster Meike de Vries (17). “Niemand kijkt gek op als je eerst van een stellage af wil springen op een luchtkussen en een uurtje later in alle stilte wil bidden.” Presentator Manuel Venderbos noemt de EO Jongerendag het leukste feestje van de EO en vindt ook die uitersten de kracht van het evenement. “Het programma is zowel uitbundig als ingetogen. Waardoor het publiek het ene moment zorgeloos staat te springen bij een artiest en het volgende geconcentreerd in alle stilte luistert naar de persoonlijke verhalen van jongeren.” In die interviews stelt Venderbos op het podium soms kritische vragen, over geloofskwesties waar jongeren soms mee kunnen worstelen. “Dat moet ook gewoon kunnen vind ik, want het zijn vragen die jongeren bezighouden. Dat maakt de combinatie van enerzijds verdieping en anderzijds het vieren van het geloof ieder jaar weer heel bijzonder.”

Matt Redman, Rend Collective, Family Force 5, Newsboys en spreker Jurjen van Houwelingen staan op de 40ste editie van het evenement op het programma, dat dit jaar wordt georganiseerd vanuit BEAM, het jongerenmerk van de EO. De jubileumeditie van de EO Jongerendag wordt zaterdagmiddag live op Nederland 2 uitgezonden voor de thuisblijvers.

[Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd in editie #24, 2014 van TrosKompas | Foto © Esther Schulting]

Edgar Kruize is freelance tekstschrijver en journalist. Gespecialiseerd in (live) entertainment, muziek en film en daarnaast in teksten voor de zorgsector.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *