Onder de noemer Plaat Voor M’n Kop wekelijks op vrijdag de persoonlijke verhalen bij LP’s (en af en toe cd’s) die mijn leven gevormd hebben. De reeks trap ik af met mijn eerste echt ‘eigen’ rockalbum: A Kind Of Magic, van Queen.

EKNL-plaat001

‘I had a dream when I was young, a dream of sweet illusion’

November 1986. De vooravond van mijn twaalfde verjaardag. Dol op muziek, maar met voorzichtige ouders, die ‘sex drugs & rock ’n roll’ het liefst zo lang mogelijk buiten de deur houden. Wat doe je dan als je toch de nodige rock in huis wil halen? Je schakelt een oma in. In dit geval oma Kruize. Dezelfde oma waar ik op 13 juli 1985 logeer als er live op televisie een besnorde man met grote tanden in een wit hemdje het volledige Wembley Stadium hypnotiseert en zijn charisma dwars door de televisie de rokerige flat van mijn grootouders in beukt. Queen. Live Aid. Muziekgeschiedenis. Wist ik veel.

Grotemensenplaat
Maar de impact is een kleine anderhalf jaar later dus duidelijk nog voelbaar. Hoewel toen al luisterend naar veel andere muziek, ben ik stellig in de overtuiging dat mijn eerste ‘grotemensenplaat’ die ik zelf uitzoek van Queen moet zijn. Op de fiets van woonplaats Monster naar ‘s-Gravenzande gereden, waar mijn oma (ook op de fiets, vanuit Hoek van Holland) naar toe zou komen. Aan het begin van het winkelcentrum zit een Blokker, waar een rek met LP’s met kinderrepertoire voor de deur staat. Oma maakt aanstalten. “Wil je hier niet kijken…?” Ik pak haar hand en wijs haar op de winkel achterin het winkelcentrum. Disco Zuid. Daar wil ik heen.

Verschrikt
De zwarte, glanzende hoes van A Kind Of Magic staart me van een afstand al aan. Ik haal ‘m van de muur, geef ‘m aan oma die mag afrekenen en zonder te luisteren verdwijnt ‘ie zo het plastic tasje van de platenwinkel in. Waar ik ‘m dagen later vervolgens pas weer uit mag halen als ik daadwerkelijk verjaar. Het verschrikte hoofd van oma als vervolgens keihard opener One Vision door de woonkamer schalt, zal ik nooit meer vergeten.